Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga közölte közös miniszterelnök-jelöltjének nevét az államfővel - jelentette be Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a sajtónak az államfővel tartott megbeszélés után hétfőn. Hozzátette: "Meglepetés ez a kormány, de az olaszok ezt választották".
“Igazán büszke vagyok, hogy Giuseppe Contéra esett a választás, hogy ő legyen a két párt megegyezésén alapuló politikai kabinet vezetője” – írta Di Maio. Di Maio szerint annak ellenére, hogy Conte nem szerzett parlamenti mandátumot, az M5S párt a létrehozandó kabinet tagjának jelölte.
A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Sergio Mattarella államfő nevezi ki a kormányfőt, de nem köteles elfogadni a két párt által javasolt Conte személyét.
Az M5S vezetője korábban kijelentette, történelmi pillanat előtt áll Olaszország. Ha Sergio Mattarella államfő elfogadja az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltjét, aláírjuk a közös kormányszerződést, és megkezdjük a munkát – mondta Luigi Di Maio. Hozzátette, hogy Itália számára ez a kormány nagy lehetőséget képvisel, az M5S-Ligával elkezdődik a harmadik köztársaság kora. Megjegyezte, hogy az M5S-Liga kormány “igazi” vezetője a két párt közötti szerződés lesz.
Hangsúlyozta, hogy a két párt közös kormányzásának a célja, hogy javítsák az olaszok életét. Elsők az olaszok – hangoztatta az M5S vezetője.
Luigi Di Maio kijelentette, korai az M5S-Liga kormányt kritizálni, mivel még el sem kezdte a munkáját. Az M5S vezetője Manfred Webernek, az Európai Néppárt (PPE) európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének kijelentéseire utalt, aki szerint az M5S-Liga kormány a “tűzzel játszik”, ha nem tartja tiszteletben az európai játékszabályokat. Luigi Di Maio úgy válaszolt, Weber játszik a tűzzel, ha nem tartja tiszteletben az olasz választók legitim kormányát.
Sergio Mattarella államfő ezután Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével kezdett egyeztetést. Az államfő ezt követően nevezheti meg a miniszterelnök-jelöltet.
(MTI)