Egyházi ünnepükre, Szentháromság napjára szülőföldjükre hazatérő szerbeket dobáltak meg kövekkel helyi albánok a nyugat-koszovói Petricben hétfőn. A helyi szerb sajtó jelentése szerint több tucat koszovói albán zárta el az utat a lerombolt petrici Szentháromság-templomba tartó szerbek elől, és a kiérkező rendőröknek sem sikerült eltávolítaniuk a tiltakozókat, később az albánok kövekkel dobálták meg a szerbeket, hárman megsérültek, egy fiatal férfit fejsérüléssel szállítottak kórházba.
A kis faluból az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején az összes szerbet elüldözték. A településen húsz évvel ezelőtt valamivel több mint 250 szerb élt, később csak egy idős asszony tért vissza, aki máig ott él. A Szentháromság-templomot 1999 júniusában teljesen elpusztították az albánok, az ünnepek alkalmából hazatérő szerbek azonban minden évben a romoknál imádkoznak, a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak viszont azt mondták, nem akarnak véglegesen visszatérni szülőföldjükre.
Koszovóban gyakran előfordulnak hasonló incidensek a szerb ortodox ünnepek idején, a hazalátogató szerbeket a helyi nacionalista albánok rendre megdobálják, illetve megakadályozzák, hogy ellátogassanak szentnek tartott építményeikhez. A túlnyomó Koszovó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. A szerbek kultújáruk és vallásuk bölcsőjének tekintik a területet.
(MTI)