2019. május 20., hétfő, Bernát, Felícia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Morvai Krisztina: szolidaritás a "letiltott" Toroczkaival, egykori harcostársammal22:14 Továbbra is Farage EU-ellenes pártja a brit mezőny élén 21:51 Irán négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését21:26 A benzin és a gázolaj árát is emeli szerdán a Mol21:03 A fővárosban eljött Bangóné ideje20:44 A cenzúra és manipuláció a zsidó aknamunka eszköztárában20:25 Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek - máris helyezkednek a szocik20:11 "Gyűlölöm az összes német nőt!" - közölte néhány ökölcsapás és köpés kíséretében egy betolakodó19:41 A 4-es, 6-os villamoson sincs c***********: magától szaladt el a telefon és a fülhallgató a hölgy kezéből18:52 Felmászott egy férfi az Eiffel-toronyra18:45 Tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek egy szír férfit Dániában - robbantani akart18:06 Először születtek hatos ikrek Lengyelországban17:53 Ukrajna új főzsidaja letette a hivatali esküt, majd bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet17:38 Nagyon helyes: büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban16:46 Öt sérültje van a börgöndi kényszerleszállásnak - légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást a rendőrség
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Súlyos kormányzási nehézségekre számítanak a spanyol lapok

Reklám

A spanyol demokrácia megfelelő működéséről és a várható kormányzási nehézségekről írtak szombati kommentárjaikban a legnagyobb spanyol napilapok, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív néppárti kormányfőtől, és egyúttal miniszterelnökké választotta Pedro Sánchez szocialista politikust.
Az El País című baloldali napilap Új időszak című írásában kifejtette: a központi büntetőbíróságnak a Gürtel-ügyben hozott, a kormányzó konzervatív Néppártot korrupció miatt elmarasztaló ítélete megmutatta a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségét, és azt, hogy nem létezik büntetlenség.
A parlament kikényszerítette, hogy Mariano Rajoy vállalja a politikai felelősséget, a jogállam szabályos működése, a hatalmi ágak szétválasztása pedig Sánchez kezébe helyezte a hatalmat és a kormányalakítás felelősségét - olvasható a lapban.
Az El País ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) mindössze 84 mandátuma van a 350 fős parlamentben, és ugyan bizalmatlansági indítványát 180 képviselő támogatta, ám közülük sokan csupán azért szavazták meg azt, hogy leváltsák Mariano Rajoyt.
A spanyolok azt várják az új kormánytól, hogy garantálja a stabilitást, és azt a fellendülést, amelyet "sok áldozattal" szereztek meg a mély gazdasági krízis után - hangsúlyozta cikkében az újság, amely szerint épp ezért fontos, hogy kormánya megalakításkor az alkotmányos rend védelmének, illetve a gazdasági stabilitás fenntartásának kritériumai vezessék az új miniszterelnököt.
Az ABC című konzervatív napilap hasonló megállapításokat tett szerkesztőségi véleménycikkében azzal kapcsolatban, hogy a bizalmi szavazásnál megszerzett voksok nem a PSOE támogatásának hanem Rajoy leváltásának szóltak.
Ezzel pedig Sánchez "egy Frakensteint hozott létre, amelyet csak a PP elleni zsigeri gyűlölet egyesít" - állapítja meg az újság.
A lap szerint groteszk, hogy az ellenzék leváltja a kormányt, miközben megtartja költségvetését, amelyet véglegesen még nem is fogadott el a parlament. A távozó Rajoy-kormány mérlegét az ABC összességében kedvezőnek értékelte a gazdasági fellendülés tekintetében, de úgy vélte, a katalán szeparatista konfliktusban tehetett volna többet, és politizálhatott volna jobban.
Nyugtalanítónak nevezte a cikk, hogy a PSOE egyik politikusa azt mondta: Rodrigo Zapatero volt szocialista kormányfőt tekintik mintának.
A La Vanguardia című, barcelonai kiadású országos napilap vezércikkében kiemelte: a demokratikus mechanizmusok működnek Spanyolországban.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a bizalmi szavazás eredménye sokkoló lehet azoknak, akik szerint Katalónia szerepe Spanyolországban már irreleváns.
A lap rámutatott, hogy bár a Baszk Nacionalista Párt (PNV) öt szavazata döntött Pedro Sánchez javára, nem volt kevésbé jelentős a katalán függetlenségi pártok szavazata sem, akik szintén támogatták a bizalmatlansági indítványt.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready