Klórgáz-támadásnak tűnő provokációt készítenek elő Deir-ez-Zór tartományban lázadók az amerikai különleges erők tagjaival, hogy ürügyet szolgáltassanak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak egy újabb támadás végrehajtásához szíriai kormánylétesítmények ellen – állította az orosz védelmi tárca szóvivője hétfőn.
Igor Konasenkov Moszkvában újságíróknak nyilatkozva hozzátette: három független szíriai forrás által megerősített információ alapján az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereg ellenzéki ernyőszervezet parancsnoksága az amerikai különleges erők tagjaival együtt vegyi fegyverrel elkövetendő súlyos provokációt készít elő a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban.
Az orosz védelmi szóvivő szerint a felkelők a támadás „színleléséhez” klórgázt tartalmazó tartályokat szállítottak a tartomány Hakl al-Dzsafra nevű településére.
Konasenkov szerint a vegyi fegyveres támadás megrendezésének célja, hogy a nyugati sajtóban róla megjelenő felvételek ürügyet szolgáltassanak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak arra, hogy ismét légicsapást mérjen indokoltan szíriai kormánylétesítményekre.
Az orosz vezérőrnagy arra az esetre utalt ezzel, amikor április 14-én amerikai, brit és francia harci gépek légicsapásokat hajtottak végre a szíriai kormányerők különböző vegyifegyver-létesítményei ellen, megtorlásul az április 7-i állítólagos kelet-gútai vegyifegyver-támadásra.
(MTI)