Véget ért kedden a túszejtés Párizsban, a rendőrök előállították a túszejtőt, az akcióban senki nem sérült meg – közölte a prefektúra.
A bejelentést előtt mintegy negyedórával a hírtelevíziók helyszíni közvetítése szerint a biztonsági erők mozgásából érzékelhető volt, hogy a kommandósok behatolni készülnek abba az épületbe, amelyben a túszejtő négy órával korábban elbarikádozta magát két tússzal. Lövéseket nem lehetett hallani a rövid akció alatt.
Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren az írta, hogy „az elkövetőt előállították és a túszok már nincsenek veszélyben”. A tárcavezető üdvözölte a rendőri erők és a tűzoltók, és mindenekelőtt a rendőrség elitalakulatának professzionalizmusát és gyors fellépését. „Két túsz, az egyikük benzinnel leöntve, kiszabadult” – közölte a prefektúra.
„Az első vizsgálatok szerint egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak” – közölték rendőrségi források.
A BFM hírtelevíziók szerint a túszejtő beszélt a 2012-es toulouse-i iszlamista támadásokról, a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekről, és több, a közelmúltban Franciaországban történt és nagy médiavisszhangot kapott köztörvényes gyilkosságról is.
A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok és azt sem erősítették meg, hogy volt-e nála fegyver. A BFM hírtelevízió értesülése szerint a túszejtő 27 éves, marokkói állampolgárságú, büntetlen előéletű, nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései, és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa.
Korábban írtuk: Túszejtés Párizsban, az elkövető az iráni nagykövettel szeretne beszélni
Túszejtés történt kedden Párizs belvárosában, a biztonsági erők a helyszínen vannak – közölte a prefektúra a Twitteren.
A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a túszejtő egy épületben barikádozta el magát egy belvárosi ház földszintjének belső udvarán, egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála, és legalább két túszt ejtett. A rendőrség szerint a férfi azt közölte, hogy az iráni nagykövettel szeretne beszélni.
A BFM hírtelevízió értesülése szerint a férfi délután fél négy órakor pizzafutárként érkezett a Párizs X. kerületében található Petites-Ecuries utca 45-ös számú házához, ahol benzint öntött egy férfira, és arcon ütötte, mielőtt annak sikerült elmenekülnie. Ezután a támadó bement az épület földszintjén található egyik irodába. Egyes értesülések szerint egy kifele menekülő terhes nőt is megütött.
A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy a rendőrséget 4 óra előtt tíz perccel riasztottak szemtanúk, az elitalakulatok fél 5 órakor érkeztek a helyszínre, ahova a tűzoltók is nagy erőkkel vonultak ki.
A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, s jelenleg is tárgyalnak vele. A férfi azt állítja, hogy van egy tettestársa az épületen kívül.
A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hány ember lehet a túszejtővel, illetve az épületben, mert elképzelhető, hogy többen is elbújtak.
A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok.
A helyzet "nagyon zavaros" a tájékoztatás szerint, a helyszínt a rendőrség elitalakulatai biztosítják, a környéket lezárták a forgalom elől. A sűrűn lakott belvárosi kerültben minden üzlet és kávéház bezárt.
Rendőrségi források szerint a férfi indítékai egyelőre ismeretlenek, de a jelek nem terrortámadásra utalnak.
(MTI)