Az elöregedő lakosság és a sürgetővé vált szakmunkaerő-hiány miatt Japán a beutazási feltételek enyhítését tervezi.
Szükségessé vált egy olyan mechanizmust bevezetése, amellyel bizonyos készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező külföldi munkaerőt vonzanának az országba; a kabinet hamarosan kidolgozza az ehhez nélkülözhetetlen törvényeket – jelentette be pénteken Szuga Josihide, a tokiói kormány főtitkára.
Sajtóértesülések szerint Japánban a munkaerő-hiány mindenek előtt a mezőgazdaságot, az építőipart, a beteggondozást, a szállodaipart és a hajóépítést érinti. A kormány az új szabályozásban tekintettel kíván lenni erre, ugyanakkor bizonyos fokú – ágazatonként eltérő – nyelvtudást is megkövetel majd, amelyet nyelvismereti tesztekkel ellenőrizne. Tokió egyelőre nem tett közzé pontos számot a kívánt mértékű munkaerő-beáramlásról. A sajtó úgy tudja, hogy Japánban 2025-ig több mint félmilliós munkaerő-hiánnyal kell számolni.
Zoom
A kormány szerint tavaly kevesebb mint 240 ezer külföldi szakmunkás, s valamivel több mint 250 ezer gyakornok dolgozott Japánban. A szigetállam több ázsiai országgal kötött bilaterális megállapodásokat, amelyek keretében külföldi nővéreket és ápolókat foglalkoztatnak. Külföldi diákok munkavállalása ugyanakkor korlátozva van. Mindenekelőtt a japán vállalatok sürgetik a bevándorlás fokozását. A szigetállam 2,5 százalékos hivatalos munkanélküliségi rátája mellett a cégeknek nehéz dolgozókat találniuk. A statisztikák szerint száz álláskeresőre 159 betöltetlen állás jut.
A Keidanren munkáltatói szakszervezet közleményében hangsúlyozta: a nagyobb fokú sokszínűség “megkerülhetetlen” annak érdekében, hogy javuljon a vállalatok versenyképessége.
(MTI)
Kapcsolódó: