Megérkezett vasárnap reggel a spanyolországi Valenciában az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót segítő egyik olasz hajó.
A 630 embert a Földközi-tengeren kimentő Aquarius nem köthetett ki sem Máltán, sem Olaszországban, végül Spanyolország adott engedélyt arra, hogy Valenciába szállítsa a migránsokat.
Zoom
A mintegy 1500 kilométeres és öt napig tartó út megtételében segített az olasz parti őrség két hajója, a 630 ember egy részét ők szállították.
A kettő közül a Dattilo nevű elsőként vasárnap reggel 6 óra 20 perkor kikötött Valenciában.
Zoom
A sajnáltatott védtelen "menekültek" kétharmada felnőtt férfi
A vasárnapi "humanitárius" műveletre összesen 2300 ember részvételével készültek fel előre, a segélyszállítmányok is jó előre megérkeztek Valenciába.
Zoom
Fotók: F. Bustamante és G. Caballero / Levante-EMV
„A kikötő 1-es számú dokkjában köt ki az Aquarius 100 gyermekkel, 80 nővel és 450 férfival a fedélzetén.” - jelentette az Euronews tudósítója a készülődés közepette Valenciából - „A hatóságok többször is elpróbálták a partraszállást, hogy minden gördülékenyen menjen vasárnap. Az első számú cél a fedélzeten lévők egészségének védelme lesz.”
A mától sajnos Európát sötítő afrikaiak egyelőre egy hónapos különleges tartózkodási engedélyt kapnak Spanyolországtól, addig a spanyol törvények alapján elbírálják, hogy mi lesz a további sorsuk - írja az El Mundo a spanyol fejlesztési miniszter szombati bejelentésére hivatkozva. (Tudjuk, hogy milyen nehéz megszabadulni azoktól is, akiknek semmilyen jog szerint sem lenne keresnivalójuk Európában.)  A "jobb"liberális lap cikke zárásában Noé kicsi bárkájának nevezi a 26 különfajta sáskát tartalmazó rakományt.
Az Aquarius folytatja a taxiztatást, mert a kormányok nem hajlandók erre
Ez az Orvosok Határok Nélkül "civil" szervezet Twitter-üzenetéből derül ki, ők persze a kontinenspusztítást humanitáérius mentésnek állítják be. Folytatják, amíg az európai kormányok nem tesznek eleget ennek a "felelősségüknek".
Az egész mikroblogjuk tele van dédelgető propagandával, amit időnként az olaszoknak címzett értetlenkedő beszólással fűszereznek.
Kirakodásra készül az Aquarius is
Az eligazítást már megtartották a könnyesbúcsú előtt.
Frissítés: A 2015-ös libsi álnaivitást idéző Euronews-propaganda sem semmi
Amnesty Internationalt is megszégyenítő szöveg, kamerás vadászat a nőkre és a gyerekekre. Így kell ezt.
(MTI - Euronews - El Mundo nyomán)