Rasszista üzenetek céltáblája lett a svédországi labdarúgó-válogatott játékosa, Jimmy Durmaz, akinek szabálytalansága miatt a meccs legvégén szabadrúgást kaptak a németek.
Drámai véget ért szombat este Svédország és Németország találkozója a világbajnokságon: a németek a 95. percben Toni Kroos góljával fordítottak, így életben tartották reményeiket a továbbjutásra a csoportból. A szabadrúgáshoz azért jutottak a németek, mert Jimmy Durmaz szabálytalanul szerelt.
A történtek után gyorsan megtalálták a Törökországból kivándorolt asszíriai szülők gyermekeként Svédországban született Durmazt: Instagram-fiókját elöntötték a durva üzenetek, volt, aki halálosan megfenyegette.
"Kritizálhatnak a teljesítményem miatt… de van egy határ, és ezt a határt átlépték" – írta Durmaz közleményében, amelyet vasárnap olvasott fel újságíróknak a csapata bázisán tartott sajtótájékoztatón.
"Amikor megfenyegettek, amikor úgy neveztek, >>blatte<< (pejoratív svéd kifejezés, amelyet a sötét bőrű idegenekre használnak), vagy arab ördögnek, terroristának, tálibnak hívtok, az jóval túl van ezen a határon" – tette hozzá.
Zoom
Fotó: AFP
Durmaz családját, gyerekeit is fenyegették az üzenetekben. "Ki a franc csinál ilyet?! Ez teljességgel elfogadhatatlan!" – jelentette ki. – "Svéd vagyok, büszke arra, hogy svéd színekben játszhatok. Sosem fogom hagyni, hogy bármilyen rasszista lerombolja a büszkeségemet. Figyelmen kívül kell hagynunk a rasszizmus minden formáját" – fűzte hozzá.
Zoom
A svéd szövetségi kapitány, Janne Andersson is nyilatkozott az ügyben, azt mondta, a válogatott száz százalékig Durmazt támogatja.
A svédek Mexikó ellen játszanak szerdán Jekatyerinburgban, azon a meccsen még kiharcolhatják a továbbjutást a kieséses szakaszba.
(The Local - HVG nyomán)