Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök többek között arról híresült el, hogy nem finomkodik, ami a szívén, az a száján. Előtte nincs tekintély, a diplomáciai udvariaskodás nem érdekli. Megkapta már tőle a magáét az amerikai elnök, az ENSZ főtitkára és Ferenc pápa is. De most már az Úristen került sorra.
A 72 éves államfő a bibliai eredendő bűn fogalmáról elmélkedett a maga meglehetősen egyszerű módján. Tette ezt a Fülöp-szigeteki Davao városában, a 2018. évi Információs és Kommunikációs Technológiai Találkozón, pénteken. Hogy miért tartotta fontosnak, hogy éppen ezen a helyen fejtse ki az eredendő bűn fogalmával kapcsolatos véleményét, rejtély.
Tény mindenesetre, hogy Duterte az alábbi kinyilatkoztatást tette megdöbbent közönsége előtt: „Ádám megette (mármint az almát)... és akkor a rosszakarat megszületett. Ki ez a hülye Isten? Ez a gazember hülye, ha tényleg így történt” – fejtegette Duterte, majd elmagyarázta, miért is tartja „hülyének” az Istent: „Létrehozol valami tökéleteset, majd felidézel egy eseményt, ahol csábítás történik, és ezzel tönkreteszed a saját tökéletes munkádat”.
Duterte „teológiai” eszmefuttatásának azonban itt még nem volt vége. A Fülöp-szigeteki elnök ugyanis kifejtette még, hogy a kisbabákat nem lehet felelőssé tenni az eredeti bűn miatt: „Ez az anya és az apa cselekedete, bűne, te még meg sem születtél, de már bűnös vagy. Miféle vallás ez? Én ezt nem tudom elfogadni” – közölte Duterte, majd hozzátette, hogy azért ő hisz egy „univerzális elme” létezésében.
A Fülöp-szigeteki államfőnek nem ez volt az első kirohanása a kereszténység, illetőleg annak képviselői ellen. Nemrégiben éles bírálattal illette országa katolikus püspökeit, képmutatóknak nevezve őket, mivel az elnök állítása szerint rossz fényben tüntetik fel a manilai kormányzatot. 2015-ben, Ferenc pápa Fülöp-szigeteki útja során Davao városába is ellátogatott. Az akkoriban a város polgármesteri tisztségét betöltő Duterte az okozott közlekedési dugók miatt „megátkozta” a Szentatyát.
Duterte nem kíméli a világ legnagyobb hatalmú politikusait illetve szervezeteit sem. Barack Obama korábbi amerikai elnököt például egy alkalommal „kurafinak” nevezte, és azt ajánlotta neki, hogy „menjen a pokolba”. Az Egyesült Nemzetek Szervezetét azzal fenyegette meg, hogy „felégeti”, a korábbi ENSZ-főtitkárt, Ban Ki-moont pedig „ördögnek” titulálta.
P. O. - RT nyomán