Ausztria szombaton ünnepélyes keretek között átvette az Európai Uniós soros elnökségét Bulgáriától, a stájerországi Schladmingban tartott ceremónián jelen volt Sebastian Kurz osztrák kancellár, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
"Nagy megtiszteltetés és óriási felelősség ez számunkra, mert jelenleg nagyon bonyolult a nemzetközi helyzet" - mondta Sebastian Kurz.
Ausztria hivatalosan július 1-jével veszi át a soros elnökséget, amelynek mottója: "Európa, amely védelmet nyújt". Donald Tusk méltatta az osztrák kormány által választott mottó üzenetét (ezek szerint ő tudta, hogy kiknek is szól az a védelem - a szerk.), hangsúlyozva, hogy a mindenkori politikusok feladata, hogy a törvények betartásával megvédjék az országok területét és határait.
A soros elnökség átadásának alkalmából rendezett ünnepségre az uniós tagállamok zászlójának színeire festett felvonókkal juthattak fel az érdeklődők a Schladming melletti 1906 méter magas Planai-hegyre. Este ünnepi koncertet rendeznek Schladmingban.
(MTI)