2018. október 16., kedd, Gál, Aranka, Lehel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:33 Hitelközvetítők mennek börtönbe09:09 Romániában is véget vetnek a spontán tüntetéseknek08:18 Nincs már tele csövessel a Deák Ferenc téri aluljáró (sem)08:01 Néhány zsidó szavazatért cserébe Ausztrália is elismerné Jeruzsálemet a cionista állam fővárosaként07:48 Azt hazudhatják a szaúdiak, hogy "rosszul sikerült kihallgatás" miatt halt meg a királyságot bíráló újságíró07:31 Sorra dőlhetnek meg a negatív vízállásrekordok06:54 Erdogan folytatja a tisztogatást a hadseregnél22:11 Újabb börtönbüntetés vár Egyiptom előző elnökére21:06 Salvini két afrikai miatt vár magyarázatot Macronéktól20:36 "Mostantól Magyarország semmit sem tehet Kárpátalja területén anélkül, hogy arról tájékoztatná az ukrán kormányt"20:18 Az orosz ortodox egyház megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal19:34 A botrányok hatására felfüggesztették az együttműködési tárgyalásokat a "XXI. századiak"19:08 Szabó Balázs: több száz jobbikos kaphatott százezreket, hogy támogatásként befizessék a pártkasszába18:33 Pompeo Szaúd-Arábiába megy, hogy megkérdezze a királytól, ugye nem ők ölték meg az újságírót18:09 Migránsok további ezrei mennek élősködni Németországba családegyesítés címén
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Egyre inkább teleszülik az albánok Macedóniát

Macedóniában, mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikai elemzők szerint rendkívül kényes a politikai helyzet. A balkáni állam konfliktusát a szomszédos országokkal, valamint a kormány és az ellenzék kiélezett viszonyát tovább bonyolítja, hogy az országban jelentős albán nemzetiség él.
Míg a macedónok nagy része ortodox keresztény vallású, az albánok zöme muszlim, így az etnikai és nyelvi gondokat tovább mélyítik a vallási különbségek. A két népcsoport közti feszültségek 2001-ben fegyveres összetűzésekhez is vezettek a macedón belbiztonsági erők és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg macedón szárnya között.
Zoom
Tüntetők tiltakoznak a görög-macedón névvita rendezése ellen Szkopjéban 2018. június 23-án (MTI/AP/Boris Grdanoski)
Folyamatosan nő az albán lakosság aránya
A további konfliktusok elkerülése végett, 2001-ben a macedón parlament elfogadott egy nyelvtörvényt, amely szerint azokban a régiókban, ahol az albán lakosság aránya eléri a 20 százalékot, a macedón mellett az albán is hivatalos nyelvként használandó. Az albán lakosság aránya folyamatosan nő, több pártjuk is bekerült a parlamentbe, és egyre nagyobb befolyással bírnak a macedón politikai életre.
Eltérő identitásuk miatt azonban gyakran szembekerülnek a macedón nemzeti érdekeket képviselő csoportokkal. A Zaev-kormány pontosan ezekre az ellentétekre építve használja fel az albánokat, például, a névváltoztatás kérdésében.
A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SZDSZM) ahhoz, hogy kormányon maradjon, szüksége van az albán pártok támogatására, ezért a Zaev-kormány a nyelvtörvény kiterjesztésével igyekszik a kisebbség kegyében járni. A parlament előtt lévő tervezet szerint a jövőben azokon a területeken is hivatalossá válna az albán nyelv, ahol az albánok aránya nem éri el a 20 százalékot.
Sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz
A macedónok egy része attól tart, ha ez a tendencia folytatódik, az ország egyre erősebb iszlám befolyás alá kerül. Ez azért is aggasztó, mert bár a balkáni muszlimok hagyományosan az iszlám mérsékelt és toleráns irányzatához tartoznak, az elmúlt években egyre több albán radikalizálódott, sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz.
A törékeny macedón békére az országon át vezető migráció további veszélyt jelentene, ezért a 2015-ös migrációs válság idején a Gruevski-kormány lezárta az állam határait, nem engedte be a bevándorlókat. Az elmúlt években a migránsok elsősorban a Földközi-tengeren át igyekeztek Európába, így a balkáni államokon kisebb volt a migrációs nyomás.
Idén azonban újra egyre többen indulnak el a Balkánon át. Az ellenzéki elemzők úgy vélik, ha az SZDSZM marad kormányon, csak idő kérdése, hogy Macedónia megnyissa határait a migránsok előtt, ezzel tovább növelve a már így is nehéz helyzetben lévő délszláv állam gondjait – hangzott el az M1 Világ című magazinjában.
(Híradó) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready