„A náci korszak alatt súlyos sérelmeket elszenvedő zsidók” kárpótlását intéző zsidó szervezet, a beszédes elnevezésű Conference on Jewish Material Claims Against Germany bejelentette: Németország beleegyezett abba, hogy újabb összeget, ezúttal 75 millió eurót (88 millió dollárt) fizessen az úgynevezett holokauszt-túlélők számára.
A New York-i székhelyű, kárpótlási pénzek begyűjtésére szakosodott zsidó szervezet keddi közlése szerint ezzel a jövő évben 480 millió euró áll rendelkezésre ahhoz, hogy segítsék az egyre idősebbé és „törékenyebbé” váló túlélőket.
Greg Schneider, a Claims Conference tárgyalója azt fejtegette, hogy „ezek az idősödő hősök megérdemlik az elismerést, amit a megnövelt juttatások és az oly szükséges (szociális) szolgáltatások biztosítani fognak”.
Németország abba is beleegyezett, hogy tovább emelje a nyugdíját 55 ezer Közép- és Kelet-Európában élő túlélőnek, ezen kívül pedig ahhoz is hozzájárult, hogy tovább szélesítsék a „gyermek túlélők” kárpótlási jogosultságát.
A Claims Conference folyamatos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél több zsidó legyen jogosult a kárpótlásra. 1952 óta Németország több mint 70 milliárd dollár értékben fizetett jóvátételt a „kiválasztottaknak”.
P. O. - NY Times nyomán