Izraeli harci repülőgépek több rakétát is kilőttek a szíriai hadsereg állásaira a délnyugati el-Kuneitra tartományban – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva csütörtökre virradóra.
A SANA úgy tudja, az Izrael által megszállt Golán-fennsík határán túl lévő Hader, Dzsabha és Tel Kurum településeknél végrehajtott támadásokat a szíriai légvédelem elhárította, a kilőtt rakéták egy részét sikerült megsemmisíteni, és csak anyagi kár keletkezett.
Az izraeli hadsereg időközben bejelentette: három szíriai katonai állásra mértek csapást válaszul arra, hogy egy szíriai drón szerdán behatolt izraeli területre. A közlemény szerint a zsidó állam fegyveres erői a továbbiakban is határozottan fel fognak lépni az izraeli szuverenitás megsértésére irányuló próbálkozásokkal szemben, s megvédik az izraeli állampolgárokat a fenyegetésektől. Tájékoztatásuk szerint a pilóta nélküli robotrepülőgépet a Patriot rakétavédelmi rendszer segítségével lelőtték.
„Az izraeli hadsereg a szíriai rezsimet tartja felelősnek mindazért, ami területén történik, s óva inti az izraeli erők elleni további cselekedetektől” – közölte szerdán Jonathan Conricus, a fegyveres erők szóvivője. Mint mondta, a szíriai területről indított pilóta nélküli repülőgépet attól a pillanattól befogták, hogy belépett a határ mentén húzódó demilitarizált övezetbe. Conricus úgy fogalmazott, hogy az izraeli hadsereg számos forgatókönyvre felkészült, s továbbra is kész cselekedni az izraeli állampolgárok biztonságának szavatolása érdekében.
Az izraeli hadsereg előzőleg még elutasította, hogy reagáljon a történtekre. „Nem kommentálunk külföldi sajtójelentéseket”– hangzott el a zsidó állam fegyveres erőinek szűkszavú közlése.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel összefüggésben megjegyezte: „Szeretném hangsúlyozni, hogy a légterünk és szárazföldi határunk megsértésére irányuló mindennemű kísérletet el fogunk fojtani”. Ő szerdán Moszkvában tárgyalt Putyin orosz elnökkel, akit izraeli források szerint arról biztosított, hogy a csapások ellenére Szíriával szemben nem kíván fenyegetően fellépni az Aszad-rezsim távozásának érdekében.
(MTI)