Bekérette az orosz külügyminisztérium Görögország moszkvai nagykövetét, hogy tiltakozzon két orosz diplomata kiutasítása ellen - közölte pénteken az orosz tárca, amely közleményében tudni vélte, hogy Washington áll Athén "oroszellenes" döntésének hátterében.
A Kathimerini című görög napilap szerdán jelentette, hogy Athén kiutasít két orosz diplomatát, és megtiltja két másiknak a belépést az országba a "státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységük" miatt. A lap értesülései szerint Athén ugyanis úgy vélekedik, hogy orosz diplomaták megpróbálták aláásni a Görögország és Macedónia között a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik.
Az egyezség lehetővé teszi, hogy ténylegesen megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint a görög hatóságok azt közölték, hogy az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket próbáltak szervezni, hogy megakadályozzák Észak-Macedónia csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).
(MTI)