Az izraeli légierő az elmúlt éjszaka az észak-szíriai Aleppó város közelében levő En-Nájreb nevű katonai repülőtér (مطار النيرب العسكري), illetve közvetlenül mellette levő szíriai kormányzati és perzsa hadállások ellen tíz-tizenkét levegő-föld rakétát indított, amelyeknek becsapódása következtében összesen huszonkettő - tizenhárom szíriai és kilenc iráni fegyveres életét vesztette, s több tucat a sebesült. A hivatalos kormányzati hírforrásnak számító SANA hírügynökség szerint csak anyagi kár keletkezett, ám tekintélyes külföldi újságok tudósítóinak beszámolója szerint a szíriai légvédelem ezúttal sem volt egészen tökéletes – írja az arabyoum.com arab hírportál, a Má’áriv című izraeli újság honlapja, a SANA hírügynökség és Eva J. Koulouriotis újságíró Twitteren.
Zoom
Az Aleppó melletti ma éjszakai izraeli légitámadás fényei (fotó: twitter.com/evacool)
Mivel a Közel-Keleten egyik félnek sem kell hazugságért a szomszédba menni, az éjszakai izraeli légitámadás következményeiről szóló, ellenkező érdekeltségű beszámolókat is fenntartással kell fogadni. Az izraeli hadsereg szokásához híven ezúttal sem ismeri el, de nem is cáfolja a Szíria elleni légicsapás hírét, miközben a Bassár el-Ászád szíriai elnök adminisztrációja irányította hivatalos, kormányzati SANA Szíriai Hírügynökség azt állítja, hogy a szíriai légvédelem hathatós tevékenységének jóvoltából a repülőtér mellett kialakított katonai állásokban keletkeztek ugyan károk, de emberéletet nem követelt a mostani támadás.
Zoom
A megtámadott En-Nájreb repülőtér a térképen (fotó: twitter.com/evacool)
A SANA hírügynökségnek az izraeli támadást kommentáló része viszont a ma éjszakai izraeli agresszió indítékait tekintve logikusnak és egyértelműnek tűnik: „A cionista ellenség elkeseredett kísérleteket tesz a dél-szíriai Dárá’ában és az El-Kunejtrában a teljes és végleges vereség előtt álló terroristák megsegítésére” – áll a hivatalos szíriai kormányzati hírügynökség jelentésében.
Zoom
A Kászed (Küldött) iráni rakéta (fotó: archív)
A szíriai kormányerők ellen harcoló terrorszervezetek katonai sikerében érdekelt hírszolgálatok, szervezetek, illetve a közösségi oldalakon is publikáló elfogulatlan, a körzet szakértőinek számító újságírók, így például Eva J. Koulouriotis, az El-Kudsz el-’Arabi tudósítója, hírelemzője által közzétett ma éjszakai és a délelőtti beszámoló szerint viszont a legutóbbi izraeli támadás során az Iráni Forradalmi Gárda három, illetve Bassár el-Ászád Szíriai Arab Hadseregének hat harcosa vesztette életét. A Válláh!Hádásot hírportál néhány perccel ezelőtti jelentése szerint viszont az éjszakai izraeli légitámadásban Aleppó mellett összesen 22 fegyveres halt meg: kilenc iráni és tizenhárom szíriai katona életét vesztette, valamint több tucat a sebesült.
Zoom
Szíriai légvédelmi üteg (fotó: archív)
A jelentések arról is szólnak, hogy az izraeliek legfőbb célpontja az Aleppó melletti, a perzsák által is használt En-Nájreb katonai repülőtéren raktározott iráni gyártmányú Kászed (Küldött - قاصد) nevű rakéták voltak.
Hering J. – Kuruc.info