A Szíriai Arab Hadsereg a Golán-fennsík szíriai részén levő El-Kunejtrá várost ostromolja, miközben a Bassár el-Ászád parancsnoksága alatti kormánycsapatok egyre több környékbeli települést foglalnak vissza az iszlamista terroristáktól. Ezekben az órákban ismét több tucat magát menekültnek mondó ember közeledik az Izrael által létesített határkerítés felé. A fehér ruhadarabokból rögtönzött zászlót lengető szíriaiak azt állítják, hogy a harcok elől menekülnek, s Izrael és a Nyugat segítségét kérik – jelenti az Reset Bét izraeli főadó.
Zoom
Kígyózó sorban szíriai polgári személyek közelítenek a határkerítéshez (fotó: Reuters)
Az izraeli hadsereg megafonon és más csatornákon közölte a kerítés felé közeledő emberekkel, hogy senkit nem engednek izraeli területre lépni. Közben az izraeli hadsereg fölkészült arra a lehetőségre is, hogy a több tucat ember esetleg erőszakkal kíván behatolni az Izrael által megszállt Golán-fennsík területére. Kármellá Menáse, a hadsereg veterán szóvivője néhány perccel ezelőtt a vezérkarra hivatkozva kijelentette, hogy ha kell, az izraeli hadsereg erővel is megakadályozza a menekültek belépését. Egyelőre azonban a több tucat ember engedelmeskedik az izraeli hadsereg fölszólításainak, s kétszáz méternél közelebb nem merészkednek.
Zoom
Izraeli katona megafonon szólítja föl távozásra a gyülekezőket (fotó: Reuters)
A határ felé közeledők azt üzenték az izraeli hadseregnek: „Reméljük, hogy Izrael beenged bennünket a területére, ahonnan folytathatjuk az utunkat az európai országok felé. Bassár el-Ászád hadserege már csak hat kilométerre van El-Kunejtrá városától, s ha most beengedtek bennünket, soha nem felejtjük el nektek.”
Az izraeli hadsereg viszont közölte a bebocsátást kérőkkel, hogy humanitárius segítséget kapnak, de csak a határ túloldalán. Az izraeli katonák hangosanbeszélőn utasították a menedékkérőket, hogy távolodjanak el a határkerítéstől.
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: A megszállt Golán-fennsíkon fölállított határkerítéstől jól láthatóan a Bassár el-Ászád felszabadító hadserege elől - valamilyen okból kifolyólag - menekülő, jórészt fiatal férfiakból álló csoport már sátortábort is fölvert magának a szíriai hadsereg által ostromlott El-Kunejtra város és a tőle nyugatra húzódó határkerítés között - írja a Jediot Áháronot honlapja.
Zoom
Az El-Ászád elől menekülők tábora a határkerítés közelében (fotók: Reuvén Castro)
Az izraeli hadsereg néhány órával ezelőtt arab nyelven megafonon szólította föl a kerítést mintegy kétszáz méterre megközelítő, s a katonáknak barátságosan integető fiatalokat: "Fiatalok, azonnal menjetek vissza a sátortáborotokba! Távolodjatok el a kerítéstől, hogy tudjunk humanitárius segítséget nyújtani!"- hangzott az utasítás.
Zoom
"Magatehetetlen", menekülő polgári személyek integetnek az izraeli katonáknak
A Reuters által fölvett videón az izraeli katona többször is megismétli: "Jállá! Rúhu, rúhu, rúhu!" Gyerünk! Csak menjetek, menjetek, menjetek!" Délután három órára el is tűntek a bebocsátást kérők a kerítés közeléből.
H. J. - Kuruc.info
Korábban írtuk: