Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.
A rendőrség szerint a turistaszezon kezdete óta egyre több ilyen eset fordul elő. A rendvédelmi hatóságok úgy tudják, hogy a hamisított iratok a feketepiacon 1500 és 3000 euró közötti áron kelnek el, és az embercsempészek a balkáni migrációs útvonal gyakorlati lezárását követően jövedelmező bevételi forrásra találtak ebben.
Egyes esetekben a migránsok olyan valódi, menedékstátuszt igazoló iratokat mutattak fel, amelyeket olyan menekültek részére állítottak ki, akik már Közép-Európában élnek, s igazolványképükön hasonlítanak azokhoz, akiknek úgymond „kikölcsönözték” irataikat – állították görög biztonsági források.
Hozzáfűzték: amennyiben egy ilyen iratokkal utazó migráns megérkezik például Németországba, visszaadja ezeket az eredeti tulajdonosnak, és maga is menedékkérelmet terjeszt be.
(MTI)