Oroszország úgy döntött, hogy orosz diplomaták Görögországból történt kiutasítására válaszul görög diplomatákat fog kiutasítani, de számukat, illetve azt, hogy meddig kell elhagyniuk Oroszországot, egyelőre nem határozta meg – közölte Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete csütörtökön. A görög külügyi tárca reagálásában hangsúlyozta: Moszkvának fel kell hagynia a görög belpolitikai folyamatokba történő beavatkozásával, s azzal, hogy tiszteletlenül bánik Athénnal.
„Már bejelentettük, hogy paritásos válaszlépések lesznek, de azt nem tudom megmondani, mikor, kiket és hányat (utasítunk ki), de a mostani gyakorlatot alapul véve biztosan így lesz” – hangsúlyozta Maszlov. Az orosz diplomata egyben szót ejtett arról is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető szeptemberre tervezett látogatása Görögországban a jelenlegi helyzetben nem időszerű.
Az athéni külügyminisztérium a nap folyamán reagált azokra a Moszkvából érkező vádakra, melyek szerint a görög vezetés nem folytatott párbeszédet az orosz hatóságokkal szándékairól. A tárca szerint Athén Moszkva elé terjesztette a bizonyítékokat, amelyek alapján cselekedett. Hozzáfűzte: az orosz hatóságok „nagyon is tudatában vannak, mit csinálnak az embereik”, s úgy tűnik, „igazolni akarják ezeket a törvénytelen cselekedeteket”.
„A Görögország iránti folytonos tiszteletlenségnek véget kell vetni. Senkinek sincs joga arra, hogy beavatkozzon a görög belügyekbe” – ismertette álláspontját a görög külügyminisztérium.
A tárca szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábbi megnyilatkozása bizonyítja, hogy „nincs tisztában a mai világgal, amelyben az államok, függetlenül méretüktől, önállóak, s független, sokrétegű és demokratikus külpolitikát képesek folytatni”.
(MTI)