Visszautasította a szlovén kormány pénteken civil szervezetek azon állítását, hogy a hatóságok erőszakkal visszatoloncolják a migránsokat Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába, s nem biztosítják számukra a menedékkérelem beadásának lehetőségét.
A belügyminisztérium szerint manipulációról van szó, és sok migráns visszaél a nemzetközi védelem intézményével.
Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium migrációs ügyekkel megbízott államtitkára az állami televíziónak adott interjújában pénteken azt mondta: csak júliusban 159 illegális bevándorló folyamodott menekültstátuszért Szlovéniában.
Szavai szerint minden külföldi állampolgárt, aki illegálisan tartózkodik szlovén területen, először befogadóközpontokba visznek, ahol formálisan is be kell nyújtaniuk kérelmüket, sokan azonban ezt nem teszik meg, még előtte elhagyják az intézményeket, hogy mielőbb Nyugat-Európába jussanak. Minden ilyen, később elfogott személyt státusz nélküli külföldinek tekintenek, és visszatoloncolják oda, ahonnét jött - tette hozzá.
Jelezte, hogy az ilyen esetek egyre gyakoribbak, és azt bizonyítják, hogy a migránsok visszaélnek a nemzetközi védelem intézményével.
Az Amnesty International legújabb jelentése szerint a szlovén hatóságok tömegesen toloncolnak vissza migránsokat Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába, s nem teszik lehetővé számukra a menedékkérelem beadását. A dokumentum a boszniai Velika Kladusa és Bihac környékén letáborozott közel-keleti bevándorlók elmondásán alapszik, akikkel a szervezet munkatársai beszéltek.
Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat valamivel több mint két évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, s náluk akarnak menedéket kérni.
(MTI)