Francia segélyszállítmányt vitt egy nagy orosz repülőgép péntek este az április óta a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Kelet-Gútába. Ez a háború 2011-es kezdete óta az első olyan segélyszállítmány szíriai kormányellenőrzés alatt álló területre, amely Oroszország és egy nyugati ország együttműködésében valósul meg.
Az An-124-es teherszállító gép a közép-franciaországi Chateauroux-ból vitt 50 tonna egészségügyi felszerelést és alapvető közszükségleti cikket – jelentették tudósítók a helyszínről és a francia államfői hivatal közleménye alapján, amelyet Moszkvával közösen írtak. A szállítmányról szóló megállapodás Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök között született meg május óta tartó tárgyalássorozatuk eredményeképpen. Macron úgy tekint erre az akcióra mint egy első lépésre az Oroszországgal való szélesebb párbeszéd megteremtésében, amelynek célja, hogy vége legyen a háborúnak – írta a Reuters hírügynökség.
Moszkva garantálta, hogy Damaszkusz engedélyezi a francia segély Kelet-Gútába szállítását. (Franciaország 2011-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Szíriával.) A térségben mintegy félmillió ember él, és eddig alig kaptak segítséget. Az ENSZ július elején tudott oda szállítani élelmiszert, de az csak 25 ezer embernek elég.
A gépnek szombat hajnalban kellett megérkeznie a hmeimi orosz támaszpontra, ahonnan a szállítmányt teherautókon viszik tovább a Damaszkusztól keletre lévő térségbe.
A segély értéke 400 ezer euró, és ez része annak az 50 millió eurónak, amelyet Párizs Szíria segélyezésére szánt. Eddig főleg Rakka térségébe szállított Franciaország segélyt, ahol az Egyesült Államokkal közös katonai kontingense van.
(MTI)