A palesztin nép ellen irányuló diszkriminációs politikát erősíti az izraeli parlament által csütörtökön elfogadott nemzetállamtörvény, amely a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt, és az arab nyelvnek hivatalos helyett különleges státust ad - közölte szombaton Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára.
A TASZSZ által idézett egyiptomi Al-Ahram című napilap szerint Gejt veszélyes következményekre figyelmeztetett az izraeli jogszabállyal összefüggésben. Mint mondta, mindez csak „erősíti az izraeli hatóságok palesztinokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésre és etnikai tisztogatásra irányuló politikáját”.
Hozzátette: a törvény „az erőszak elharapódzását segíti elő a megszálló (izraeli) erők és a békés tüntetők között a blokád alatt álló Gázai övezetben, kiprovokálja a civilek meggyilkolását, s ellentétes a nemzetközi joggal is”.
Egyiptom (amely szintén az Arab Liga tagja) szintén elítélte az izraeli jogszabályt, s hasonlóan óva intett annak következményeitől. „Egyiptom elutasítja az izraeli nemzetállam-törvényt, amely következményeiben szentesíti a megszállást és a faji megkülönböztetést, és rontja a béke kilátásait is” – közölte a kairói külügyi tárca szombaton.
Korábban hasonló szellemben ítélték el a törvényt az izraeli arab parlamenti képviselők mellett a rámalláhi Palesztin Hatóság, s Törökország is.
Maja Kocijancic, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője hangsúlyozta: az EU aggódik a jogszabály, illetve annak az izraeli-palesztin békefolyamatra gyakorolt hatásai miatt.
A július 19-én elfogadott törvény szövege szerint „Izrael a zsidó nép történelmi otthona, és a zsidók kizárólagos nemzeti önrendelkezési joggal rendelkeznek benne”. Az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítették le, ami mindazonáltal lehetővé teszi további használatát az izraeli intézményekben. A jogszabály Jeruzsálemet nevezi meg Izrael „egységes és oszthatatlan” fővárosa.
(MTI)