Donald Trump amerikai elnök kormánya kampányt indított a teheráni vezetés támogatottságának meggyengítésére Iránon belül, hogy végül a társadalmi nyomás alatt hagyjon fel nukleáris programjával és a "terrorszervezetek támogatásával" – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szombaton a Reuters hírügynökséggel.
Zoom
A beszédekből és az Iránba irányuló online kommunikációból álló kampány erősíteni hivatott az amerikai kormány azon törekvését, hogy szigorú büntetőintézkedések újbóli kivetésével gazdaságilag megfojtsa Iránt – fejtette ki a féltucatnyi idézett jelenlegi, illetve volt tisztségviselő.
A kampányt különösen azóta erősítették fel, hogy az elnök május 8-án bejelentette: az Egyesült Államok részéről felmondja a hat nagyhatalom és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást, amelyben Teherán egyebek között vállalta, hogy nem fejleszt atomfegyvert.
Zoom
Trump: "az álhírek a nép ellenségei"
A kampány koncepciója szerint rossz fényben tüntetik fel az iráni vezetőket, amihez időnként eltorzítanak bizonyos információkat, és olyan kijelentéseket tesznek, amelyek ellentmondanak a korábbi hivatalos washingtoni nyilatkozatoknak, köztük olyanoknak, amelyeket az előző amerikai kormányok tettek – fűzték hozzá az illetők.
Egy szintén meg nem nevezett, magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters kérdésére elítélte Washington kampányát, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok az 1979-es iszlám forradalom óta soha nem tudta meggyengíteni a teheráni kormányokat, és ezután sem fogja tudni.
(MTI nyomán)