Donald Trump amerikai elnök levelet küldött Rand Paul republikánus szenátorral Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Ezt maga a szenátor jelentette be Twitteren közzétett közleményében szerdán.
A levél – mint a Twitter-üzenetből kitűnt – a két vezető közötti „további megbeszélések” fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy olyan területeken lehetne együttműködni, mint a terrorizmus elleni küzdelem, a két ország törvényhozói közötti párbeszéd erősítése és a kulturális csere felújítása.
A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta Rand Paul közleményét.
A kentuckyi szenátor a napokban tett látogatást Moszkvában amerikai törvényhozók küldöttsége élén. Donald Trump elnök levelét orosz partnereinek adta át, mivel Vlagyimir Putyin nem tartózkodott Moszkvában.
Rand Paul hétfőn azt jelentette be, hogy orosz törvényhozók küldöttsége elfogadta a meghívást az amerikai törvényhozásba.
A szenátor az amerikai elnök Oroszországgal kapcsolatos politikájának egyik legfőbb támogatója. Júliusban, Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki csúcstalálkozója előtt véleménycikket tett közzé a Politico című lap hasábjain Trumpnak igaza van, hogy találkozik Putyinnal címmel. Ebben a többi között a diplomácia, a folyamatos párbeszéd és kommunikáció fontosságát hangsúlyozta és elítélte a megfogalmazása szerint „oroszfóbiások által kialakított ellenséges hangulatot” az amerikai politikai életben. „Egyik ország sem érhet el semmit, ha becsapja az ajtót a másik orra előtt” – írta.
Moszkva megkapta Trump Putyinhoz intézett levelét
Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz vezetőhöz intézett levelét diplomáciai csatornákon eljuttatták az orosz félhez, de a Kreml még nem ismerkedett meg annak tartalmával – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán Moszkvában.
„Valóban megkaptuk a levelet diplomáciai csatornákon keresztül. Arra számítunk, hogy hamarosan eljut az elnöki apparátushoz” – mondta a szóvivő.
Paul hétfőn érkezett Moszkvába, ahol Konsztantyin Koszacsovval, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnökével arról állapodott meg, hogy megkezdik az előkészítését a két ország szenátusa külügyi szaktestületei együttes ülésének. A helyszín más lehetőségek akadályoztatása esetén egy semleges ország lehet majd, az időpontot pedig remélhetőleg még az év vége előtt kitűzik.
Vlagyimir Putyin július 27-én kijelentette, hogy akár Washingtonban, akár Moszkvában kész találkozni az amerikai elnökkel. Utalt rá, hogy az orosz fővárosba már érvényes meghívása van Donald Trumpnak. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője erre válaszul közölte, hogy Trump hajlandó lenne Moszkvában felkeresni az orosz államfőt, ha erre hivatalos meghívást kapna, egyúttal pedig arra számít, hogy 2019. január 1. után Washingtonban fogadhatja majd orosz hivatali partnerét.
(MTI)