2019. február 22., péntek, Kövecs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:36 Hunnia-per: "véletlenül" eltűnt a buzibár elleni támadás felvétele12:05 Vajon mikor lesz magyar államfőről elnevezett tér Izraelben?11:24 Antikommunista együttműködési megállapodást ír alá a Mi Hazánk és az FKGP11:12 A hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti a falusi csok10:54 Korábban már sikerrel visszaszorított betegségeket hurcolhatnak magukkal a venezuelai menekültek10:19 Tudta? A legértékesebb turista az LMBTQXYZ-utazó - ócska buzipropaganda az Utazás 2019 kiállításon09:52 Ebbe bele kellett folynunk: magyar állampolgár lett a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztor09:21 Hernádi elégedett: a magasabb olaj- és gázárak jót tettek a Molnak08:50 Pokolgépes merényletetek a Törökország támogatta terroristák területein08:33 "Életfogytig" tartó börtönbüntetésre ítélték a melbourne-i drogos gázolót, pedig csak jelet kapott szegény07:49 Ma is drágult a benzin07:33 Moldovai ellenzékiek szerint a kormány meg akarja mérgezni őket06:54 Létrejöhetnek a víz összetevői a Hold felszínén22:26 Egyelőre lezárult a bukaresti politikai válság22:11 Tarlós éjszakai repülési tilalmat vezetne be a Liszt Ferenc repülőtéren
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Nem enyhítik az abortusztörvényt Argentínában

A dél-amerikai ország szenátusa nem fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A jelenlegi szabályozás csak nemi erőszak esetén teszi lehetővé nők számára a terhességmegszakítást. Az alsóházban elfogadott törvényjavaslat szerint a nőknek joguk lett volna a magzatot megöletni a várandósság első 14 hónapjában.
Az abortusz jogának kiterjesztése hetek óta lázban tartotta egész Argentínát. Az ország két táborra szakadt, és nem feltétlenül pártvonalak, inkább értékválasztások mentén: zöld- és kékpártiakra. Előbbiek az abortusz legalizálása, utóbbiak a jelenlegi, szigorú szabályozás mellett kampányoltak.
Szerdán, a szenátusi vita és szavazás napján, a kongresszus épülete előtti tér megtelt a két tábor híveivel, az elválasztó kordon két oldalán felszólalásokkal, koncertekkel adtak hangot érveiknek. A zöldek szidták a "fasisztákat" és az egyházakat, a kékek a liberálisokat.
Bent a parlament épületében maratoni vita után szerda este elbukott az új törvényjavaslat. "Ez a vita mozgósította a társadalmat, mert ez a vita magáról az életről szól. Annak a kezdeti szakaszáról, értékéről, az alapvető jogok mibenlétéről" – mondta Esteban Bulrich argentin jobboldali szenátor.
A szenátorok 38-31 arányban elutasították az előterjesztést, így az alsóházon átment módosítás nem lép hatályba, Argentínában nem legalizálják az abortuszt.
Baloldali képviselők azért álltak az előterjesztés mellé, mert szerintük a jelen szabályozás miatt a magzatukat bármilyen okból elvetetni szándékozó anyák illegális műtétekre kényszerülnek, a sarlatán doktorok beavatkozása tavaly 43 nő értelmetlen halálát okozta. Argentínában becslések szerint évente 350 000 illegális abortuszt hajtanak végre.
A jelen szabályozás – amely tehát hatályban marad – csak nemi erőszak, illetve az anya egészségének súlyos fenyegetettsége esetén engedi a művi "terhességmegszakítást".
Latin-Amerikában eddig csak két államban legalizálták az abortuszt: Uruguayban és Kubában. A jogszabályok szerint az abortuszpárti képviselők legközelebb jövőre terjeszthetnek be hasonló indítvány a kongresszus elé.
(HírTV nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready