A dél-amerikai ország szenátusa nem fogadta el az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A jelenlegi szabályozás csak nemi erőszak esetén teszi lehetővé nők számára a terhességmegszakítást. Az alsóházban elfogadott törvényjavaslat szerint a nőknek joguk lett volna a magzatot megöletni a várandósság első 14 hónapjában.
Az abortusz jogának kiterjesztése hetek óta lázban tartotta egész Argentínát. Az ország két táborra szakadt, és nem feltétlenül pártvonalak, inkább értékválasztások mentén: zöld- és kékpártiakra. Előbbiek az abortusz legalizálása, utóbbiak a jelenlegi, szigorú szabályozás mellett kampányoltak.
Szerdán, a szenátusi vita és szavazás napján, a kongresszus épülete előtti tér megtelt a két tábor híveivel, az elválasztó kordon két oldalán felszólalásokkal, koncertekkel adtak hangot érveiknek. A zöldek szidták a "fasisztákat" és az egyházakat, a kékek a liberálisokat.
Bent a parlament épületében maratoni vita után szerda este elbukott az új törvényjavaslat. "Ez a vita mozgósította a társadalmat, mert ez a vita magáról az életről szól. Annak a kezdeti szakaszáról, értékéről, az alapvető jogok mibenlétéről" – mondta Esteban Bulrich argentin jobboldali szenátor.
A szenátorok 38-31 arányban elutasították az előterjesztést, így az alsóházon átment módosítás nem lép hatályba, Argentínában nem legalizálják az abortuszt.
Baloldali képviselők azért álltak az előterjesztés mellé, mert szerintük a jelen szabályozás miatt a magzatukat bármilyen okból elvetetni szándékozó anyák illegális műtétekre kényszerülnek, a sarlatán doktorok beavatkozása tavaly 43 nő értelmetlen halálát okozta. Argentínában becslések szerint évente 350 000 illegális abortuszt hajtanak végre.
A jelen szabályozás – amely tehát hatályban marad – csak nemi erőszak, illetve az anya egészségének súlyos fenyegetettsége esetén engedi a művi "terhességmegszakítást".
Latin-Amerikában eddig csak két államban legalizálták az abortuszt: Uruguayban és Kubában. A jogszabályok szerint az abortuszpárti képviselők legközelebb jövőre terjeszthetnek be hasonló indítvány a kongresszus elé.
(HírTV nyomán)