Felzúdulást okozott Belgiumban, hogy menedékkérelmet nyújtott be az országban egy egykori ruandai katonatiszt, aki a 90-es évek közepén részt vett tíz belga békefenntartó meggyilkolásában. A férfi most szabadult a belga börtönből, és szeretne az Európai Unióban maradni, mert a családja egy része Dániában él. Az egykori áldozatok rokonai szerint felháborító, ha maradhat, és nem toloncolják ki Európából.
A Guardian című brit napilap beszámolója szerint Bernard Ntuyahaga a nyár elején szabadult, azóta egy Liège melletti, zárt menekültügyi központban várja sorsa rendeződését. Ügye hatalmas tiltakozást váltott ki az áldozatok hozzátartozói és a hadsereg körében. Ntuyahagát 2007-ben 20 évnyi börtönbüntetésre ítélte a brüsszeli esküdtbíróság belga békefenntartók 13 évvel korábbi lemészárlásáért.
Zoom
Bernard Ntuyahaga
1994. április 6-án ismeretlen támadók lelőttek a ruandai főváros, Kigali közelében egy repülőt. A gépen a szomszédos Burundi elnökének kíséretében utazott a ruandai államfő. A merénylettel az egy évvel korábban befejeződött polgárháború után az országban állomásozó ENSZ-katonákat vádolta meg Bernard Ntuyahaga őrnagy. A parancsnok utasítására tíz belga békefenntartót elhurcoltak, brutálisan megkínozták majd megölték őket.
Bernard Ntuyahagát júniusban helyezték szabadlábra. A férfi családja Dániában él, ám a dán hatóságok megtagadták belépését az országba. A korábbi elítélt ezért Belgiumban nyújtott be menedékkérelmet, és jó esélye van arra, hogy megkapja. Ruandában vélhetően letartóztatnák, oda tehát a szabályozás szerint nem küldhetik vissza.
A meggyilkolt belga katonák hozzátartozóit felháborítja a menedékkérelem ügye. A belga RTL televíziónak az egyik áldozat nővére úgy fogalmazott, a gyilkosnak semmi keresnivalója Belgiumban. Szerinte a férfit Ruandába kellene visszaküldeni, hogy a meggyilkolt civilek miatt is felelősségre vonhassák, az ügy pedig a tíz belga békefenntartó emlékének meggyalázása.
A menekültügyekért felelős államtitkár csütörtökön úgy reagált, mindent megtesz, hogy a ruandai férfi ne élvezhesse a szabadságot Belgiumban. Ha viszont jóváhagyják menedékkérelmét, szabadon mozoghat az unión belül, és a dán hatóságok már nem akadályozhatnák meg, hogy belépjen az országba, és meglátogassa ott élő családját.
(Híradó)