A venezuelai kormány pénteken bejelentette: elismerte részvételét a venezuelai elnök ellen robbanó drónokkal elkövetett állítólagos merényletkísérletben Juan Requesens ellenzéki politikus.
A 29 éves Requesenst kedden vette őrizetbe a venezuelai titkos rendőrség, és egy nyilvánosságra hozott videofelvételen arról beszél, hogy a parlament volt elnöke, Julio Borges lépett vele kapcsolatba, és kérte meg arra, hogy segítsen Venezuelából Kolumbiába jutni Juan Monasteriosnak, a venezuelai hadsereg nyugalmazott tisztjének, akit elsőként vettek őrizetbe, és aki azonnal beismerte, hogy részt vett az állítólagos merényletkísérletben múlt szombaton.
Zoom
Venezuelai ellenzékiek tüntetnek a letartóztatott Requesens fotóival (Fotó: MTI/EPA/Miguel Gutierrez)
Requesens Borges pártjának, az Első az Igazságnak a politikusa. A „vallomásáról” készült felvételt Jorge Rodriguez tájékoztatási miniszter mutatta be Caracasban, egyúttal az Interpol segítségét kérve abban, hogy a Kolumbiába menekült Borgest fogják el és adják át Venezuelának. Ő az AFP francia hírügynökség a kolumbiai fővárosban úgy nyilatkozott, nem volt semmilyen merényletkísérlet, ezt csak a kormány találta ki, hogy ürügyet találjon a további elnyomásra. Szavai szerint „porhintés az egész“.
A szocialista kormány azt állítja: robbanószerrel felszerelt drónokkal törtek Maduro életére, a támadás pedig egy kolumbiai farmon tervelték ki. A caracasi ügyészség szerint 19 ember közvetlenül kapcsolatba hozható a történtekkel.
Maduro már szombaton az ellenzéket és Juan Manuel Santos volt kolumbiai elnököt vádolta meg azzal, hogy az életére törtek, s a merényletkísérletet szerinte Washington is támogatta. Az ellenzék szerint Maduro kormánya maga rendezte meg az elnök ellen megkísérelt „merényletet”.
(MTI nyomán)