Legalább negyven embert öltek meg egy félkatonai szervezet tagjai a hét végén Etiópia keleti részén, ahol ismét fellobbant a nemzetiségek közötti erőszak – közölte egy magas rangú regionális vezető hétfőn.
Negeri Lencso, Oromia régió közigazgatásának szóvivője hétfőn elmondta, hogy az egyik szomáliföldi félkatonai erő állig felfegyverzett tagjai támadtak a régió határának túloldalán fekvő Kelet-Hararghe körzetre.
„Még mindig nem tudjuk, hogy a Liju erői miért támadtak szombaton és vasárnap a területek ellen” – tette hozzá a szóvivő a félkatonai szervezetre utalva. Hozzátette, hogy valamennyi áldozat az oromi nemzetiség tagja volt. Legalább 40 embert öltek meg – mondta a szóvivő.
Egy héttel korábban vandálok Dzsidzsigában, Szomáliföld régió székhelyén fosztogattak nemzetiségiek tulajdonában lévő ingatlanokat. A központi kormány szerint az erőszakot regionális vezetők szítják, akik nem tudtak megegyezni a központi vezetéssel a térségbeli jogsértések ügyében. A kormány szerint a regionális vezetők azt állították, hogy a kabinet törvényellenesen kényszerítette őket lemondásra, és a félkatonai szervezet tagjai az ő parancsukra vettek részt a támadásokban.
Oromiai vezetők a Liju milíciát vádolták a tavaly elkövetett támadásokkal. Oromiában 2015 óta dúl az erőszak, amikor a kormányzó Etiópiai Népi Demokratikus Forradalmi Front nevű pártszövetség oromó területek akart kisajátítani egy ipari park részére. Több mint két év alatt tiltakozók százait ölték meg a biztonsági erők.
(MTI)