Michelle Bachelet, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa bejelentette az Emberi Jogi Tanácsban (EJT) hétfőn elmondott szűzbeszédében: megfigyelőket küld Ausztriába és Olaszországba, hogy ellenőrizzék a migránsok megfelelő védelmét.
Bachelet szeptember elején vette át a főbiztosi tisztséget Zeid Raad al-Husszein jordániai ENSZ-diplomatától. Új tisztségében a tanács előtt mondott első beszédében úgy vélte: nem oldja meg a migrációs válságot, csak szítja az ellenségeskedést, ha az országok mindenféle eszközzel távol akarják tartani maguktól a külföldieket. Ezzel összefüggésben beszélt arról, hogy megfigyelőket küld Ausztriába és Olaszországba.
Zoom
Michelle Bachelet - már tényleg csak egy szexuálisan elhanyagolt nőszemély hiányzott az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága éléről
Bírálta egyúttal a falak emelését a határokon, a migránscsaládok tagjainak szétválasztását és a gyűlöletkeltést a migránsok ellen. „Ezek nem szolgálják a hosszú távú megoldásokat, csak az ellenségeskedést, a nyomorúságot, a szenvedést és a káoszt” – tette hozzá.
Bachelet elődjénél kevésbé harcias hangot ütött meg most, és közölte: úgy fog harcolni az emberi jogokért, hogy közben meghallgatja a kormányokat. Az országoknak úgy kell az emberi jogokra tekinteniük, mint a gazdasági fejlesztés egyik eszközére az erőszakos szélsőségesség ellen – szögezte le.
Beszéde hosszú változatában – amely nem hangzott el, de írásban ismertették – a főbiztos felszólította az európai uniós hatóságokat, hogy intézményesítsék a migránsok felkutatását és mentését a Földközi-tengeren, valamint gondoskodjanak arról, hogy a menedék és az emberi jogi védelem minden embernek biztosított legyen. Itt említette meg, hogy Olaszország megtagadta a kikötést civilszervezetek mentőhajóitól. Közölte, hogy az országban a megfigyelők arról tájékozódnak majd, hogy valóban nőtt-e az erőszakcselekmények és rasszista támadások száma a migránsok, főleg az afrikaiak és a cigányok ellen.
Ausztriával kapcsolatban pedig azt jegyezte meg: nem tekinthető a migránsok megfelelő védelmének, ha anélkül ösztönzik a bevándorlók visszatérését hazájukba, hogy garantálni lehessen a nemzetközi emberi jogi kötelezettségek betartását. Mint mondta, aggasztó az is, hogy feltehetőleg idegenellenes gyűlöletbeszédek hatására nemrég migránsellenes erőszakcselekményeket követtek el Németországban.
Bachelet üdvözölte, hogy az Európai Bizottság nemrég elismerte: Líbia nem biztonságos hely az Európába érkező migránsok visszaszállításához. Nyugtalanítónak nevezte viszont, hogy az unióban vita folyik területen kívüli európai befogadótáborok létesítéséről, amelyek esetében az EU áthárítaná a migráció kezelésének felelősségét olyan országokra, amelyekben gyenge az emberi jogok védelme. Ezek helyett a kormányoknak körültekintőbben kellene eljárniuk, hosszú távon fenntartható megoldásokat kellene alkalmazniuk, előnyben kellene részesíteniük a kialakult migrációs csatornák kiszélesítését – jelentette ki.
(MTI)