Nagyjából október közepéig van pénze működése fenntartásához az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA), mintegy 185 millió dollár (csaknem 60 milliárd forint) hiányzik ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja tevékenységeinek költségeit – közölte hétfőn New Yorkban Pierre Krahenbuhl, az UNRWA főbiztosa.
Krahenbuhl tudatta: ekkora összegre van szüksége az ENSZ-ügynökségnek, hogy minden szolgáltatását, így az oktatást, az egészségügyi ellátást, a segélyezést, a szociális és sürgősségi szolgáltatásait Szíriában és a Gázai övezetben el tudja látni.
Gázában hétfőn általános sztrájkba léptek az UNRWA dolgozói, az ellen tiltakozva, hogy a szervezet elbocsátásokkal és a humanitárius programok megnyirbálásával akarja megoldani jelenlegi pénzügyi válságát. Az ENSZ-ügynökség helyi munkatársainak elmondása szerint sokakat az aggaszt, hogy veszélybe került családjaik megélhetése.
Csaknem 13 ezer UNRWA-alkalmazott szüntette be a munkát hétfőn az oktatás és az egészségügy területén.
Az UNRWA új támogatókat keres, miután eddigi legnagyobb adományozójuk, az Egyesült Államok megvonta tőlük a finanszírozást, ezzel 360 millió dollártól esett el a szervezet.
(MTI)