Franciaország nem engedi kikötni Marseille-ben az Aquarius "civil mentőhajót", hogy ott "menekültek" tucatjai szálljanak partra – közölte kedden az ügyben megszólaló francia pénzügyminiszter.
A BFM TV nevű hírcsatornának arra a kérdésére, hogy Párizs hajlandó-e kedvezően válaszolni a "segélyszervezeteknek" a kérésére, hogy a jármű kikössön és 58 ember partra szálljon a dél-franciaországi kikötőben, a miniszter úgy fogalmazott, hogy most nem köthet ki a hajó. Hozzátette, hogy az európai szabályok szerint a hajónak a legközelebbi kikötőben kell kikötnie, és az nem Marseille. Kifejtette, menekültügyi kérdésekben határozottan és világosan, az európai szabályoknak megfelelően kell intézkedni.
Az Aquarius az utolsó "civil mentőhajó" a Földközi-tenger középső részén. A mostani döntés újabb csapás a sáskaszállítóknak, miután hajóikat kitiltották az olasz kikötőkből, ráadásul a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius regisztrációját. Ez azt jelenti, hogy hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül.
A hajót bérlő Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée azt közölte, hogy a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A két szervezet egyben arra kérte a francia hatóságokat: "kivételesen és humanitárius okokból" tegyék lehetővé, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben.
Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója egy párizsi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az után, hogy Panama bejelentette döntését a lobogó eltávolításáról, Marseille – ahol az SOS Méditerranée székhelye található – az egyetlen hely, amely biztosítékot nyújt számukra ahhoz, hogy képesek legyenek kezelni az új helyzetet. Elmondta, hogy a hajón lévő 58 ember között 17 nő, köztük egy várandós is van.
(MTI nyomán)