Az ausztrál szenátus csütörtökön elutasította Fraser Anning queenslandi szenátor népszavazási kezdeményezését, amely arról akarta kikérni az ausztrálok véleményét, hogy a kormány visszatérjen-e a "fehér Ausztrália" politikához. Ezt a politikát – amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén – az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták.
A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. Mathias Cormann szenátusi elnök azonban elítélte a "rasszista politikához való visszatérést". Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról – emlékeztetett Cormann. "Ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette Ausztráliát" – állította.
Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a fehérek elleni rasszizmus elítélésére. A lépést követően számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.
A queenslandi szenátor augusztusban közfelháborodást váltott ki egy beszédével, amelyben a bevándorlás "végső megoldására" buzdított - mert vannak, akiknek mindenről az úgynevezett holokauszt jut az eszükbe.
(MTI korrigálva)