A Közép-Amerikából az Egyesült Államok déli határa felé tartó migránskaraván több ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel és kért menedéket Mexikóban: eddig 3230 menedékkérelmet nyújtottak be a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek, és közülük 2697-en kaptak ideiglenes okmányokat, amelyekkel munkát vállalhatnak Mexikóban, amíg sorsukat el nem döntik az illetékes szervek – közölte az észak-amerikai ország belügyminisztériuma.
Az utóbbi hónapban az országaikat sújtó erőszak és szegénység miatt útnak indulók három karavánja tartott az Egyesült Államok irányába. A jelenleg 2-4 ezer főt számláló első, amely október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából, Mexikóvárosban pihen, a Jesús Martínez stadionban átmenetileg kialakított fogadóközpontban. A migránsok, akik még 930 kilométerre vannak a legközelebbi amerikai határtól, az őket követő sorstársaikat várják.
Kedden a második, 1,5-2 ezer fős karaván elérte a mexikói fővárostól mintegy 700 kilométerre fekvő San Pedro Tapanatepec települést a déli Oaxaca államban. A harmadik, nagyjából 2 ezer lelket számláló csoport 250 kilométerre mögöttük, a Chiapas állambeli Huixtla település környékén található. Donald Trump amerikai elnök többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba.
Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé. Az elnök korábban emlékeztetett arra, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelmek legtöbbjét, csaknem 80 százalékát elutasítják az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta azt is, hogy ha most ezeket a karavánokat beengednék az országba, akkor még nagyobb tömeg vágna neki az útnak az amerikai határ felé.
(MTI korrigálva)