Bejelentette lemondását az izraeli "védelmi" miniszter, egy nappal a Hamásszal kedden megkötött tűzszünet után – jelentette a helyi média szerdán.
Zoom
Liberman szerdán pártja, a Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) frakciója számára összehívott rendkívüli értekezleten jelentette be lemondását, amely két nap múlva lép életbe. „A tegnap történtek, a Hamásszal folytatott egyezkedés a terrornak való behódolással ér fel. Nincs erre semmiféle más meghatározás, nincs ennek semmiféle más jelentése” – indokolta lépését a médiának Liberman.
„Jelenleg csak rövid távra vásárolunk nyugalmat annak árán, hogy hosszú távon súlyos csapás éri nemzetünk biztonságát” – tette hozzá, élesen bírálva a Hamásszal előző napon kötött megállapodást.
Az izraeli biztonsági kabinet keddi üléséről beszámoló sajtójelentések szerint ugyanakkor az ülésen Liberman nem szállt síkra a készülő fegyverszünet ellen, amikor a vita összegzésekor Netanjahu bejelentette.
Liberman távozásával várhatóan Szofa Landver, a bevándorlók ügyeivel foglalkozó miniszter is távozik hivatalából.
A Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) nevű ultranacionalista párt belső köreiből származó információk szerint a pártot vezető Naftali Bennet csak azzal a feltétellel hajlandó bennmaradni a kormányban, ha ő kapja meg a védelmi tárca irányítását.
„Ha Liberman valóban lemond, akkor elkerülhetetlen a kneszet feloszlatása” – közölte a koalíció egyik képviselője a Jediót Ahronót című újság honlapjával, a ynettel még a bejelentés előtt. Az izraeli törvények szerint a miniszter lemondásával Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz kerül vissza a "védelmi" tárca irányítása.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Bejelentheti lemondását Ávigdor Lieberman, a véresszájú izraeli hadügyminiszter
A valószínűleg a Hamász egyik vezetőjének likvidálására a Gázai övezetbe behatolt izraeli különleges terrorcsoport tegnapelőtti fiaskója után a palesztinok kezdetleges föld-föld rakéták százait indították izraeli területre, amelyre válaszként az izraeli légierő teljes háztömböket rombolt le, köztük az El-Ákszá TV székházát. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen taktikai meggondolásból, ám Binjámin Netanjáhu miniszterelnök nagy kegyesen elfogadta az egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszünetet. Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter azonban elégedetlen, mert szerette volna megismételni a több ezer palesztin polgári személy halálával is végződő 2014-es Szilárd sziklafok fedőnevű gyilkolászást a Gázai övezetben. Lieberman magyar idő szerint 13 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelentheti a lemondását – írja a Jediot Áháronot izraeli újság.
Zoom
Ávigdor Lieberman (fotó: Alex Gamberg)
Ávigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter ma 12 órára megbeszélésre és határozathozatalra hívta egybe az általa vezetett Jiszráél Béjténu (Otthonunk, Izrael) nevű kormánykoalíciós párt parlamenti frakcióját. Izraeli hírmagyarázók szerint nem kizárt, hogy a frakcióülést követően, a 13 órára összehívott sajtótájékoztatón a véresszájú Lieberman bejelenti a lemondását. Az esetleges lemondás indítéka az, hogy Lieberman (Budapest egykori díszvendége – H. J.) túlságosan erőtlennek és kevésnek tartja a Gázai övezetben, illetve a megszállt Ciszjordániában élő palesztinok időnkénti ellenállására adott izraeli katonai és rendőrségi válaszcsapásokat.
Zoom
Izraeli tüntetés a tűzszünet ellen tegnap este a Kerem Sálom határátkelőnél (fotó: TPS)
Az izraeli lapok már jó ideje rebesgetik, hogy Lieberman hadügyminiszter nagyon elégedetlen Binjámin Netanjáhu miniszterelnöknek a Gázai övezet határa mentén zajló palesztin tüntetésekre, illetve a palesztin szervezetek (Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom, Iszlám Dzsihád) és az izraeli hadsereg között két nappal ezelőtt kirobbant fegyveres összecsapásokra adott katonai válaszával. A Hamász és Izrael között – egyiptomi közvetítés jóvoltából - tegnap délután létrejött tűzszüneti megállapodást az izraeli kabinet, illetve a katonai és titkosszolgálati legfelsőbb vezetés közös tanácskozásán több miniszterrel együtt Lieberman élesen bírálta. Miután a tűzszüneti megállapodás tényét a hírügynökségek világgá kürtölték, a hadügyminiszter által kiadott közleményben szép héberséggel a többi között az állt: a tűzszünetre vonatkozó, s neki is tulajdonított jóváhagyás mindössze „fake news”, mert ő továbbra is a Gázai övezetből kiinduló „terror” gyökeres felszámolását szorgalmazza.
Zoom
„Hagyjatok bennünket csendben felnőni!” – A látszat ellenére a tüntetők nem arabok… (fotó: Roi Idán)
Lieberman hadügyminiszter álláspontját mintegy megerősítik a Gázai övezet közelében levő izraeli városok, falvak lakosságának tegnap délután – a tűzszünet létrejöttének hírére – elkezdődött, s ma délelőtt folytatódott tüntetései. Az izraeli tüntetők befejezetlennek és eredménytelennek tartják az izraeli hadsereg föllépését a Gázai övezetbeli palesztin fegyveres szervezetek ellen. Tiltakozásképpen, például a Kerem Sálom nevű határátkelőnél, zsidó tüntetők feltartóztatják a másfél évtizede blokád alatt tartott Gázai övezetbe élelmiszert szállító járműveket, autógumikat égetnek. Több településen a diákok ma nem mentek iskolába, hanem „Hagyjatok bennünket csendben felnőni!” föliratú transzparensekkel tüntetnek, s egy részük gyalogmenetben elindult Jeruzsálem irányába. (A zsidó diákok transzparensein az nem olvasható, hogy a menetrendszerűen megritkított Gázai övezetbeli palesztin diákok is szeretnének csendben felnőni… - H. J.)
Zoom
„Dél-Izraelnek elege van a hallgatásból!” (fotó: Slomi Gáj)
Hering J. – Kuruc.info