Az amerikai fenyegetések ellenére is meg fog épülni a nagy kapacitású földgázvezeték – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója újságíróknak szerdán Moszkvában. Kijelentése az EU-ba delegált amerikai nagykövet keddi szavaira volt válasz.
Miller úgy fogalmazott a Kommerszant című gazdasági napilap kérdésére válaszolva.: „Önök is láthatják, hogy már 200 kilométert megépítettünk, és a többit is meg fogjuk építeni”.
Gordon Sondland, az Európai Unió mellé rendelt amerikai nagykövet kedden arra figyelmeztetett, miszerint az Egyesült Államok lépéseket tehet annak érdekében, hogy megakadályozza az Északi Áramlat 2 tervezett kiépítését Oroszország és Németország között. A diplomata szerint Washingtonnak ehhez számos módszer áll a rendelkezésére. Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter is többször bírálta a tervezett vezetéket, melynek lefektetését az Egyesült Államok mellett Lengyelország, Lettország, Litvánia és Ukrajna is ellenzi.
Gennagyij Smal, az orosz kőolaj- és gázipari szövetség elnöke a Sputnik állami rádiónak nyilatkozva hangot adott véleményének, amely szerint az Egyesült Államok az Európába irányuló orosz gázszállítások akadályozásával a saját, az árát tekintve a dotáció ellenére sem versenyképes cseppfolyósított földgáza (LNG) konkurenciáját próbálja meg kiszorítani. Smal is azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 meg fog épülni, mert Európában igényt tartanak rá.
Finnország partvidékénél szeptember elején kezdődött meg a tervek szerint Oroszországot Németországgal majdan összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése, és folyik az építkezés német területi vizekben is. Az Északi Áramlat 2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővíthetik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.
Az Északi Áramlat 2 vezetékpár kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. Tervek szerint orosz, finn, svéd, dán és német területi vizeken halad majd keresztül. A csőfektetési engedélyt a Nord Stream 2 AG Dánia kivételével az összes érintett országtól beszerezte.
A Gazprom áprilisban közölte, hogy nem zárja ki az Északi Áramlat 3 földgázvezeték megépítését sem.
(MTI)