A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet – közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.
May a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: a kabinet „hosszú, részletes, szenvedélyes vita” után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.
A brit kormányfő szerint ez döntő jelentőségű lépés, és lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését már a következő napokban. Hozzátette: a kabinet döntése nem volt könnyű, de Nagy-Britannia nemzeti érdekeit szolgálja. Theresa May szerint ez legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a Brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni.
Írország elfogadhatónak tartja a megállapodástervezetet
Írország elfogadhatónak tartja az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott „technikai szintű” megállapodástervezetet, amelyről jelenleg is rendkívüli kabinetülésen tárgyalnak Londonban – közölték bennfentes források. Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló helyettese Brüsszelben tájékoztatta a bennmaradó tagországok képviselőit a legfrissebb fejleményekről, s sajtóhírek szerint Dublin támogatásáról biztosította a körvonalazódó egyezséget.
Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy az ülés résztvevői nem látták a konkrét szöveget, mindössze az Európai Bizottság ismertette annak a főbb elemeit. Sokan arra számítanak, hogy amennyiben Theresa May brit miniszterelnök elnyeri a kormánya támogatását, akkor Michel Barnier még szerda este nyilatkozatot ad ki, miszerint elegendő előrelépés történt egy rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs novemberi összehívásához.
(MTI)