James Mattis védelmi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági minisztérium vezetője az amerikai-mexikói határhoz látogatott szerdán, ahol Mattis védelmébe vette a határoknál végrehajtott amerikai katonai erősítést – a két miniszter a texasi határszakaszhoz vezényelt katonákat látogatta meg, és megtekintett két migránstábort is.
A Rio Grande melletti Donnában és McAllenben a katonák nagy sátrakban táboroznak, a közelben lévő határszakaszt és az Egyesült Államokat és Mexikót összekötő hidat is szögesdrót-kerítés védi. McAllennél a katonák szintén szögesdrót-kerítést húztak fel a Mexikóhoz vezető hídon. Úton Texasba, James Mattis az őt kísérő újságíróknak nyilatkozva védelmébe vette a katonák kivezénylését. Mint fogalmazott: ez akár jó kiképzést is jelenthet háborús viszonyok esetére.
A tárcavezető szerint a katonák várhatóan 7-10 napon belül befejezik a határvédelmi erőket segítő küldetésüket. Jelenleg 5800 aktív szolgálatot teljesítő katona állomásozik a két ország határán, köztük ezren a texasi határszakasznál vannak. Donald Trump utasítása szerint meg kell állítaniuk az amerikai határhoz közelítő több ezer fős migránskaravánt. Az elnök egyébként a múlt héten tartott félidős választások óta nem ejtett szót a migránskaravánról, amelynek első csoportja már a kaliforniai határszakaszhoz érkezett.
A Közép-Amerika felől indult, egyes adatok szerint 5000, más becslések szerint 7000 főt számláló migránskaravánról levált mintegy 400 ember, ők a kaliforniai határszakasz mexikói oldalán fekvő Tijuana városánál próbálkoznak áttörni a határkerítésen. A csoport kedden, buszokkal érkezett a határvárosba és csatlakozott a már vasárnap óta ott tartózkodó mintegy 80 migránshoz. A migránskaraván október 13-án Hondursasból indult útnak, Guatemalából és Salvadorból érkezett migránsokkal együtt. Útközben mexikóiak is csatlakoztak hozzájuk.
Az amerikai kormányzat nyomására Mexikó felajánlotta nekik a menekültstátuszt, de a migránsok elsöprő többsége ezt visszautasította. Szerdán egyébként az amerikai vám-, és határvédelmi szervezet bejelentette: megkötötték a második szerződést is a határra tervezett fal megépítésére. A megbízást egy galvestoni (Dél-Texas) cég kapta, amely februárban kezdi meg az építkezést a Rio Grande völgyében lévő határszakasz tíz kilométeres részén.
(MTI nyomán)