Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint rendfenntartókra támadtak Brüsszel belvárosában kedd reggel – közölte több belgiumi portál és az M1. A támadó egy rendőrőrsre támadhatott, lövésekkel sikerült megállítani.
Az első hírek szerint a támadót ártalmatlanná tették. Meg nem erősített információk szerint kés volt az elkövetőnél.
A La Libre belga lap szerint Allah akbart kiáltott a tettes. A támadás a Grand Palace környékén történt.
Frissítés: belga észlények: az Allah akbarozás nem jelent iszlamista indíttatást
Terrorista gyilkossági kísérlet ügyében indult nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki kedd reggel megkéselt egy rendőrt Brüsszel központjában – jelentette a helyi sajtó.
Zoom
Rendőrségi szalag zárja le egy rendőrőrs előterét, miután egy támadó késsel megsebesített egy rendőrt (fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
Ine Van Wymersch, a brüsszeli ügyészég szóvivője megerősítette, hogy a feltételezett merénylő több szemtanú szerint is azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!” (Allah hatalmas), de hangsúlyozta: ennél többre van szükség annak megállapításához, hogy valóban iszlamista terrortámadás történt-e, így tovább vizsgálják a lehetséges okokat.
„A terrorista dimenzió nem egyértelmű, azonban a lehető legszélesebbre kell nyitnunk a jogi kontextust” – mondta.
A gyanúsított kedden reggel 6 óra előtt késsel támadt egy rendőrre a város főtere, a Grand Place közelében. A tettest a rendőr társa többször is meglőtte. A két sebesültet kórházba szállították, egyikük sincs súlyos állapotban. Sajtóhírek szerint a férfinál két konyhakést találtak.
A La Derniere Heure című helyi napilap értesülési szerint az elkövető a 34 éves Issam T., akit 2011-ben nyolcéves börtönbüntetésre ítéltek rablótámadások miatt. A tavaly októberben feltételesen szabadlábra helyezett férfi korábbi hírek szerint szélsőséges iszlamistaként nem volt ismert a hatóságok előtt. Koen Geens belga igazságügyi miniszter leszögezte, hogy mindent meg fognak tenni a történtek pontos felderítése érdekében.
Belgiumban a terrorfenyegetettség szintjét januárban kettesre csökkentették a négyfokozatú skálán, közel két évvel a brüsszeli robbantásos merényletek után.
(Híradó - MTI nyomán)