Terrorista gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatás alá helyezték a férfit, aki előző nap megkéselt egy rendőrt Brüsszel központjában – jelentette be az ügyészség szerdán.
A vádhatóság szóvivője korábban megerősítette, a feltételezett merénylő szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!” (Allah hatalmas), azonban kiemelte, ennél többre van szükség annak megállapításához, hogy valóban iszlamista terrortámadás történt-e, így tovább vizsgálják a lehetséges okokat.
A gyanúsított kedden reggel 6 óra előtt konyhakéssel támadt egy rendőrre a város főtere, a Grand Place közelében. A tettest a rendőr társa többször is meglőtte. A rendőrt és a merénylőt kórházba szállították.
A La Derniere Heure című helyi újság értesülései szerint az elkövető a 34 éves Issam T., akit 2011-ben nyolcéves börtönbüntetésre ítéltek rablótámadások miatt. A tavaly októberben feltételesen szabadlábra helyezett férfi szélsőséges iszlamistaként nem volt ismert a hatóságok előtt.
Bennfentes források szerint a nyomozók a házkutatás során semmilyen jelét nem találták annak, hogy a gyanúsított kapcsolatban állna az Iszlám Állammal vagy más terrorszervezettel – írta a Le Soir című belga napilap.
Koen Geens igazságügyi miniszter leszögezte: mindent meg fognak tenni a történtek pontos felderítése érdekében.
Belgiumban a terrorfenyegetettség szintjét januárban kettesre csökkentették a négyfokozatú skálán, közel két évvel a brüsszeli robbantásos merényletek után.
(MTI)