Egy guatemalai bíróság 5130 év börtönbüntetéssel sújtott szerdán egy az Egyesült Államokból kitoloncolt volt katonát egy 1982-ben elkövetett guatemalai tömeggyilkosságért, amelyben a katonák egy falu 171 lakosával végeztek.
A közép-amerikai országban ötven év a maximálisan letöltendő börtönbüntetés.
Santos López Alonzo a vád szerint tagja volt a hadsereg Kaibiles néven ismert elit rohamosztagának, amelynek tagjai magukat gerilláknak álcázva 1982. december 6-án elkövették a mészárlást az észak-guatemalai Dos Erres faluban.
A most 66 éves Alonzót a bíróság bűnösnek mondta ki több rendbeli gyilkosságban és emberiesség elleni bűncselekményekben. A férfi többek közt elrabolt és később örökbe fogadott egy ötéves kisfiút, akinek családját aznap megölték.
Az akciót a kommandósok felsőbb parancsra hajtották végre, egy katonai konvoj ellen két hónappal korábban elkövetett gerillatámadás megtorlásaként, az akkori guatemalai kormány bosszúhadjáratában.
2011 decemberében Álvaro Colom akkori elnök bocsánatot kért kormánya nevében a három évtizeddel korábban történtekért, és néhány hónapon belül öt egykori katonát ítéltek el a tömeggyilkosságban való részvételéért, mindegyiküket jelképesen 6060 év börtönbüntetéssel sújtották.
(MTI)