Bezár!
2019. május 25., szombat, Orbán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:58 Két tucat áldozatot szedett eddig az özönvíz Afganisztánban19:43 Vajon tényleg csak a szegénység az oka?19:31 15 éves a Harcos márka! - Íme 2019 újdonságai (x)19:21 Nem a náci Magyarországon kockázatos a kipa viselése, hanem a kiheréltsége miatt agonizáló Németországban18:56 Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt demonstráltak Csíkszentmártonban - kampányban próbálja határozottabb arcát mutatni az RMDSZ18:41 Kigyulladt a nagykanizsai hulladéklerakó-telep18:25 Tóth Bertalanra és Szabó Tímeára gerjednek a legperverzebb győri fideszesek18:12 Toroczkai Trianonról és a magyarok jogairól17:54 Több mint kétszáz migránst mentett be Európába Málta17:37 Nem sportolhat és levegőzhet kedve szerint a többször megszökött drogbáró - már alvási zavarokkal küzd szegény17:15 1800 négyzetméteren lángol a gumi- és műanyaggyár Jászladányban17:04 Eddig öten jelentkeztek be a brit Konzervatív Párt vezérének16:46 Külföldi felmérés: egy hónap alatt rengeteget erősödve 8,3 százalékon áll a Mi Hazánk16:13 Előállt az Iránból bevándorolt bécsi ügyvéd, aki csőbe húzta a nagy Európa-védő és cionista Strachéékat15:49 Öt éve 116 ezer szavazat már elég volt a mandátumszerzéshez
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Centenáriumi felmérés: tíz románból nyolc külföldre menne dolgozni

Reklám

Románia felnőtt lakosságának négyötöde legszívesebben külföldön vállalna munkát – derül ki a BestJobs friss felmérésből. A legnagyobb romániai HR-portál arra is rákérdezett: ha Románia nem ország, hanem egy hatalmas cég lenne, lennének-e a meghirdetett állásokra jelentkezők.
Az eredmény: bizony nem lenne nagy a tolongás. Nem fűti különösebben a centenáriumi évben sem a hazaszeretet a romániaiakat, ha munkavállalásról van szó. A legnagyobb román álláshirdető portál, a BestJobs online felmérése szerint tízből nyolcan külföldön vállalnának munkát. A válaszadók 41 százaléka biztosan külföldre távozna, ha lehetősége nyílna rá, 44 százalék halik erre az opcióra, és csak alig több mint 14 százalék állította, hogy ilyesmi meg sem fordult a fejében.
A megkérdezettek 43 százaléka a jobb életkörülményekért hagyná el az országot, a magasabb bér csak a 17 százalékukat csábítaná; 14 százalékra a nyugati civilizáció van vonzó hatással, nem egészen 9 százalék a jobb egészségügyi és oktatási körülmények miatt telepedne le külföldön. Az országban maradók elsősorban családi okokra hivatkoznak, ezt 22 százalék állította; 14 százalék nem távozna Romániából, ha növekedne az életszínvonala, 8 százalék az országban maradna, ha javulnának a munkakörülmények, ugyanennyien választanák Romániát, ha az országnak jobb távlatai lennék, és mindössze 2 százalék ragaszkodna országához hazafiságból.
A mintacsoport 83 százaléka elégedetlen Románia jelenlegi helyzetével. Elsősorban a romániai politikai osztály magatartása és a korrupció zavarja őket. A mintacsoport közel fele mindenekelőtt az ország természeti szépségei miatt vonzódik Romániához, csaknem 13 százalék a hagyományokra hivatkozik, a személyes szabadságot azonban csupán alig 6 százalék találja kielégítőnek.
Állásokat hirdetetett a "Románia Rt."
A BestJobs eljátszadozott azzal a gondolattal, hogy Románia nem egy ország, hanem egy állásokat hirdető óriáscég. A felmérésből pedig kiderült, hogy a hazai munkavállalóknak alig 32 százaléka szegődne a „Románia Rt”-hez. A válaszadók 42 százaléka „bizonyos posztokra” jelentkezne, 26 százalék azonban semmiképpen nem vállalna állást a Románia nevű cégnél. A legkelendőbb a vezérigazgatói állás lenne – ami a „Románia Rt.” esetében a kormányfői tisztségnek felelne meg, 12 százalék pályázná meg ezt a posztot. De megkérdezettek több mint 11 százalékát érdekelné a humán erőforrásokért felelős igazgatói tisztség, ez voltaképpen a munkaügyi miniszter megfelelője, a logisztikai igazgató – a közlekedési miniszter – székét 7,8 százalék szerezné meg. De népszerű lenne a jogi osztály igazgatói posztja, ami a „Románia Rt.”-nél az igazságügyi miniszter tisztségével lenne egyenlő. Ez a poszt a megkérdezettek 7,5 százalékát érdekli, a pénzügyi igazgatói – vagyis a pénzügyminiszter megfelelője – tisztségére valamivel több, mint 7 százalék pályázna. A mintacsoport 5,6 százaléka „assistant manager”, azaz képviselőházi elnök lenne, a román államfői tisztségnek megfelelő vállalati elnöki tisztségre azonban mindössze 3 százalék jelöltetné magát, és nem népszerű a külügyminiszteri – a Corporate Affair Manager-i – állás sem, amire csak 2,2 százalék jelentkezne.
Repülnének a vezetők
A BestJob arra is kíváncsi volt, hogy a „Románia Rt.”-nél állást vállalók milyen változtatásokat hajtanának végre a „cégen” belül. A legtöbben az oktatási hálózat korszerűsítését jelölték meg, 30,4 százaléknak ez lenne a legelső intézkedése; 20,4 százalék mindenekelőtt az egészségügyi rendszert hozná rendbe, csaknem 14 százalék az autópályák építését sürgetné meg. De sokan – 12,4 százalék – a munka megadóztatásának csökkentésével kezdenék, valamivel több, mint 12 százalék jelentősen csökkentené a közalkalmazottak számát, 6 százalék az állami intézményeket modernizálná, és alig másfél százalék emelné az állami alkalmazottak bérét.
A „Románia Rt.” vezető testületeinek létszámában igen sokan jelentős csökkentést hajtanának végre. Az Assistant Managert – ami a képviselőház elnökének felelne meg – 30,4 százalék menesztené, a vállalat elnökének – vagyis Románia államfőjének – közel 14 százalék mondana fel, ugyanannyian cserélnék le a jogi igazgatót, azaz az igazságügyi tárcavezetőt, és többen útilaput kötnének a pénzügyi, a logisztikai, az emberi erőforrások igazgatójának – vagyis a pénzügyi, a közlekedési, és a munkaügyi miniszter talpára is. A megkérdezetteknek csupán 5 százaléka állította azt, hogy a helyén maradhatna mindenki.
A felmérés 1362 fős mintacsoporton készült október 1. és november 12. között.
(Maszol.ro nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready