2018. december 11., kedd, Árpád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:26 Megint néger hulladékok tomboltak Merkelisztánban, de sajnos nem a willkommenezőket dobálták meg utcakövekkel, hanem a rendőröket18:47 Több százezer szíriai tért haza az idén - de persze nem Európából17:50 Helikoptereket rendeltünk a franciáktól, a honvédség Magyarországon összeszerelt fegyvereket kap17:11 Év végi újdonságok a Harcostól (x)16:57 Az EP-kampány csodái: Orbán jelöltje az egész ország ellen szavaz, és Ujhelyi áll ki "a nemzet védelmében"16:36 Hosszú Katinka megvédte világbajnoki címét16:11 Megtalálták Putyin Stasi-igazolványát16:00 Új föld, új szerencse: szerelem, telepesek, uzsora és botrány a régi Magyarországon (x)15:47 Újraindul a középiskolai vasúti szakképzés Szombathelyen15:13 Brazília kivonul az ENSZ migrációs csomagjából14:42 Gátlástalanul plagizált pályázattal (és persze fideszes támogatással) lehet igazgató egy tanár Szigetszentmiklóson14:12 Még több élősködő, zökkenőmentesebben: az EP megszavazta a "humanitárius vízum" bevezetését kezdeményező jelentést13:36 Kisfiával sétálgatott egy miskolci rendőr, amikor özönleni kezdtek a patkányok a csatornából13:02 Kunhalmi nem félti a heftikéjét, folytatják az együttműködést a Jobbikkal12:33 Orbán: "a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat"
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jemeni polgárháború: kezdődnek a béketárgyalások

Reklám

Csütörtökön kezdődnek a jemeni lázadó húszik és a nemzetközileg elismert kormány közötti béketárgyalások Svédországban. A tárgyalásokat az ENSZ szervezi.
A húszik küldöttsége kedden érkezett meg Stockholmba Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjának kíséretében. A nemzetközi kormány képviselői szerdán indultak útnak Stockholmba.
Nem ez az első kísérlet a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A lázadók ugyanis a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománban szállíthassák gyógykezelésre.
A jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt, teljesítve a húszik feltételét a svédországi béketárgyalásokon való részvételhez.
Az ellenséges felek emellett más bizalomépítő lépéseket is tettek. Kedden fogolycserében állapodtak meg, amely 1,5-2 ezer kormányhoz hű katonát és tisztségviselőt, illetve 1-1,5 ezer húszi lázadót érint. A fogolycserét a svédországi béketárgyalások végeztével hajtják végre, és közös bizottság fogja felügyelni. Az érintett lázadók zöme harcos, míg a kormány a nemzetközi közösség által elismert, fogságba ejtett politikusokat és civilek kap értük. A lázadók elengedik többek között Mohammed Szubadi volt védelmi minisztert és Nasszer Manszúr Hádit, az ádeni biztonsági szolgálat volt illetékesét, aki az államfő fivére.
Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azonban kevés előrelépésre lehet számítani a mostani tárgyalásokon a konfliktus rendezését illetően. Ezért a megbeszélések vélhetően azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát. Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.
A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt.
A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, és jut el a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.
(MTI) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready