2019. február 24., vasárnap, Mátyás, Etel napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 Nem adják fel: tizenötödik alkalommal tüntettek a sárgamellényesek22:25 Hanoi felé zakatol az észak-koreai uralkodó22:10 Tatárszentgyörgyön szipogott az Emmi: a rasszista romagyilkosság sulykolása mellett gárdázás is kellett21:34 "Szállj sötét zászlókon hollómadár" - 576 éve született a nagy király21:15 Nem egyszerű a segélyszállítmányok útja Venezuelába20:46 Az ülőmunka terjedésével párhuzamosan egyre többen sportolnak20:17 Legalább három emberéletet követelt az Olaszországban és Horvátországban tomboló szél19:43 Zsinagógafelújítás: csalók számlájára utalt a Mazsihisz - még vicces is lenne, ha nem az ön pénzéről lenne szó19:01 Magyar portréfilmből derül ki, miért hívták Bud Spencert földönkívülinek18:27 "Elegen vannak nálunk" - Közel-Keleten működő különbíróságokat javasol az osztrák belügyér az "európai" dzsihadistáknak18:10 Guaidó megnézte a segéllyel teli teherautókat17:46 Mindenki megnyugodhat: nem szűnik meg, sőt jó irányba halad a Jobbik - és ezután listázhatják kettős párttagságú ellenállóikat17:24 Brit kormánytagok halasztanák el a Brexitet - Nagy-Britannia széthullásától tartanak16:55 Nem sokáig örülhettek bérüknek az indiai teaültetvényen dolgozó szomjasabb munkások16:19 Iszlamista konkurenciájára csapott le Franciaország Maliban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jemeni polgárháború: kezdődnek a béketárgyalások

Csütörtökön kezdődnek a jemeni lázadó húszik és a nemzetközileg elismert kormány közötti béketárgyalások Svédországban. A tárgyalásokat az ENSZ szervezi.
A húszik küldöttsége kedden érkezett meg Stockholmba Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjának kíséretében. A nemzetközi kormány képviselői szerdán indultak útnak Stockholmba.
Nem ez az első kísérlet a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A lázadók ugyanis a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománban szállíthassák gyógykezelésre.
A jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt, teljesítve a húszik feltételét a svédországi béketárgyalásokon való részvételhez.
Az ellenséges felek emellett más bizalomépítő lépéseket is tettek. Kedden fogolycserében állapodtak meg, amely 1,5-2 ezer kormányhoz hű katonát és tisztségviselőt, illetve 1-1,5 ezer húszi lázadót érint. A fogolycserét a svédországi béketárgyalások végeztével hajtják végre, és közös bizottság fogja felügyelni. Az érintett lázadók zöme harcos, míg a kormány a nemzetközi közösség által elismert, fogságba ejtett politikusokat és civilek kap értük. A lázadók elengedik többek között Mohammed Szubadi volt védelmi minisztert és Nasszer Manszúr Hádit, az ádeni biztonsági szolgálat volt illetékesét, aki az államfő fivére.
Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azonban kevés előrelépésre lehet számítani a mostani tárgyalásokon a konfliktus rendezését illetően. Ezért a megbeszélések vélhetően azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát. Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.
A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt.
A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, és jut el a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready