Bezár!
2019. május 25., szombat, Orbán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:43 Vajon tényleg csak a szegénység az oka?19:31 15 éves a Harcos márka! - Íme 2019 újdonságai (x)19:21 Nem a náci Magyarországon kockázatos a kipa viselése, hanem a kiheréltsége miatt agonizáló Németországban18:56 Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt demonstráltak Csíkszentmártonban - kampányban próbálja határozottabb arcát mutatni az RMDSZ18:41 Kigyulladt a nagykanizsai hulladéklerakó-telep18:25 Tóth Bertalanra és Szabó Tímeára gerjednek a legperverzebb győri fideszesek18:12 Toroczkai Trianonról és a magyarok jogairól17:54 Több mint kétszáz migránst mentett be Európába Málta17:37 Nem sportolhat és levegőzhet kedve szerint a többször megszökött drogbáró - már alvási zavarokkal küzd szegény17:15 1800 négyzetméteren lángol a gumi- és műanyaggyár Jászladányban17:04 Eddig öten jelentkeztek be a brit Konzervatív Párt vezérének16:46 Külföldi felmérés: egy hónap alatt rengeteget erősödve 8,3 százalékon áll a Mi Hazánk16:13 Előállt az Iránból bevándorolt bécsi ügyvéd, aki csőbe húzta a nagy Európa-védő és cionista Strachéékat15:49 Öt éve 116 ezer szavazat már elég volt a mandátumszerzéshez15:21 Melegedő sarkvidéki vizek miatt pusztulhatnak a szürke bálnák
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jemeni polgárháború: kezdődnek a béketárgyalások

Reklám

Csütörtökön kezdődnek a jemeni lázadó húszik és a nemzetközileg elismert kormány közötti béketárgyalások Svédországban. A tárgyalásokat az ENSZ szervezi.
A húszik küldöttsége kedden érkezett meg Stockholmba Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjának kíséretében. A nemzetközi kormány képviselői szerdán indultak útnak Stockholmba.
Nem ez az első kísérlet a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A lázadók ugyanis a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománban szállíthassák gyógykezelésre.
A jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt, teljesítve a húszik feltételét a svédországi béketárgyalásokon való részvételhez.
Az ellenséges felek emellett más bizalomépítő lépéseket is tettek. Kedden fogolycserében állapodtak meg, amely 1,5-2 ezer kormányhoz hű katonát és tisztségviselőt, illetve 1-1,5 ezer húszi lázadót érint. A fogolycserét a svédországi béketárgyalások végeztével hajtják végre, és közös bizottság fogja felügyelni. Az érintett lázadók zöme harcos, míg a kormány a nemzetközi közösség által elismert, fogságba ejtett politikusokat és civilek kap értük. A lázadók elengedik többek között Mohammed Szubadi volt védelmi minisztert és Nasszer Manszúr Hádit, az ádeni biztonsági szolgálat volt illetékesét, aki az államfő fivére.
Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azonban kevés előrelépésre lehet számítani a mostani tárgyalásokon a konfliktus rendezését illetően. Ezért a megbeszélések vélhetően azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát. Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.
A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt.
A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, és jut el a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready