Az előzetes várakozásokhoz képest még nagyobb többségben – 43:31 arányban – szavaztak a lett képviselők az ENSZ migrációs paktumának támogatása ellen.
Maris Kucinskis lett kormányfő korábban jelezte, hogy figyelembe fogja venni a parlamenti szavazás eredményét, amikor arról határoz majd, csatlakozzon-e Lettország a világszervezet migrációs egyezményéhez.
Lettország lehet az egyedüli a három balti ország közül, amely esetleg nem csatlakozik a migrációs csomaghoz. Észtország és Litvánia hosszas vita után végül már úgy döntött, hogy aláírja az egyezményt.
Lettországban az október végi választások óta nem sikerült új kormányt alakítani. Legutóbb Aldis Gobzemsnek, a Kié az ország? (KPV LV) párt miniszterelnök-jelöltjének adott kormányalakítási megbízást az államfő. Gobzem olyan többpárti koalíciót próbálna összehozni, amelyből kizárnák az októberi voksolás győztesét, az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központot, de erőfeszítései mindeddig nem jártak sikerrel.
A globális megállapodást a "biztonságos, rendezett és szabályos migrációról" a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Magyarország, a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.
(MTI nyomán)