Az alkotmánybíróságnál emel panaszt a bukaresti szociálliberális kormány a jobboldali államfő ellen, amiért Klaus Iohannis két hete halogatja a kormányfő által kért újabb minisztercserék jóváhagyását. A bukaresti kormány összetétele körüli bizonytalanság a jövő év elejéig is elhúzódhat.
A PSD november közepén nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelöltekkel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit.
"Csak pótcselekvés a gyenge miniszterek csereberélése. Ennek a cirkusznak a folytatásával nem értek egyet" – jelentette ki Iohannis egy szerda esti rendezvényen.
A PSD kormányát nyíltan bíráló, parlamenti megbuktatását szorgalmazó jobboldali elnök a lehető legtöbb kellemetlenséget jelentő minisztercseréket tagadta meg, amikor a nyolc jelölt közül csak hatot iktatott be és elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter kinevezését, illetve a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfő-helyettes leváltását.
A miniszterelnök csütörtökön arról számolt be az újságíróknak, hogy telefonon sürgetette meg Iohannisnál a miniszterek kinevezését, de az államfő azt közölte vele, hogy egy újabb hétig fog mérlegelni.
Kénytelenek vagyunk az alkotmánybírósághoz fordulni, mert nagyon nehéz időszak előtt állunk, a kormánynak most mindent meg kell tennie az (2019 első felében esedékes) uniós elnökség sikere érdekében: ez komoly ügy, nem játék – mondta a miniszterelnök.
Dancila értelmezése szerint az elnök akadályozza a kormány munkáját, és az alkotmánybíróságtól várja, hogy megállapítsa az alkotmányos konfliktust és a kinevezési okmányok kiadására kötelezze Iohannist. Hasonló módon érte el a PSD Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását. Bár a taláros testület akkor is kormánynak adott igazat, hónapokba telt, amíg Iohannis aláírta a főügyész felmentését.
A bukaresti kormány összetétele körüli bizonytalanság a jövő év elejéig is elhúzódhat, az alkotmányos panasztól a PSD tehát legfeljebb némi belpolitikai sikert, mintsem gyors megoldást remélhet.
(MTI)