Donald Trump igazságügyi miniszternek William Barr jogászt, új ENSZ-nagykövetnek pedig Heather Nauert külügyi szóvivőt jelöli – ezt maga az amerikai elnök jelentette be tegnap.
William Barr a néhai George H. W. Bush kormányzatának igazságügyi minisztere volt, a korábban újságíróként dolgozó Heather Nauert pedig 2017 óta a külügyminisztérium szóvivőjeként tevékenykedett. Trump a jelölések bejelentésekor újságíróknak azt mondta: Barr volt a jelöltje „már az első naptól kezdve”, jóllehet személyesen nem ismeri őt régóta. „Szerintem nagyszerűen fog dolgozni” – idézte az elnököt a távirati iroda.
Zoom
Heather Nauert
A Fox televízió információi szerint Donald Trump döntésé­ben szerepet játszhatott, hogy Barrt köztisztelet övezi, korábbi kinevezése pedig kétpárti támogatást élvezett. Sajtóértesülések szerint Donald Trump akár a Bush család egyes tagjaival is egyeztethetett erről, s ezzel összefüggésben utalnak arra, hogy Jeb Bush, a néhai Bush elnök fia, volt floridai kormányzó, a 2016-os elnökválasztáson a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelemben Trump egykori vetélytársa édesapja búcsúztatása idején azt mondta újságíróknak, hogy Donald Trump korábban nem tapasztalt módon szívélyes és barátságos volt a Bush családdal.
Zoom
William Barr
William Barr 1991 és 1992 között irányította az igazságügyi minisztériumot, jelenleg egy washingtoni ügyvédi iroda munkatársa. Életrajza szerint 1973 és 1977 között a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) teljesített szolgálatot. Amennyiben a törvény előírta meghallgatás után a szenátus megszavazza jelöltségét, az új tárcavezető Matthew Whitaker ügyvezető minisztert váltja a minisztérium élén.
Whitakert az elnök az előző miniszter, Jeff Sessions novemberben történt távozása után, átmeneti időre bízta meg a tárca vezetésével.
(MTI)