Ha alkotmányos eljárás keretében eltávolítanák őt az amerikai elnöki hivatalból, az emberek „fellázadnának” – idézte a Politico című lap kedden este Trump interjúját, amelyet a Reuters hírügynökségnek adott. Trump a Fehér Ház Ovális irodájában fogadta a londoni székhelyű hírügynökség munkatársait. A mintegy félórás interjú során a többi között a Hasogdzsi-ügyről, az amerikai-szaúdi viszonyról, a jemeni háborúról, és az alkotmányos eljárás keretében történő esetleges eltávolításáról beszélt.
„Nehéz eltávolítani valakit, aki semmi rosszat nem csinált, és aki országunk történetében a legvirágzóbb gazdaságot teremtette meg” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem aggódik emiatt, annál is kevésbé, mert szerinte „az emberek fellázadnának, ha ez megtörténne”.
Az elnök kötekedő megjegyzést tett azokra az ügyészekre, akik vizsgálják 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársainak állítólagos orosz kapcsolatait. „Pitiáner dolgok ezek” – mondta az újságíróknak. Volt ügyvédjére, Michael Cohenra utalva – akire pénteken kért az ügyész több évig tartó börtönbüntetést – Trump megjegyezte: ha Cohen hallgatási pénz kifizetésével meg is sértett bármilyen törvényt, az az ő baja. „Michael Cohen ügyvéd, feltételezem, tudja, mit csinál. Remélem, tudta is. Az ügyvédeim azt mondják, minden rendben volt” – jelentette ki.
Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy volt ügyvédje nem kampánypénzből fizette ki azt a pénzt, amelyet két nőnek adott állítólag azért, hogy hallgassanak a Trumphoz fűződő kalandjukról.
Az újságírók kérdezték az elnököt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról és arról, hogy szerinte vajon Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek volt-e köze hozzá, ám Trump közölte: nem kíván ezzel foglalkozni. Kifejtette: reméli, nem hozakodnak elő azzal, hogy további lépéseket tegyen Szaúd-Arábia ellen, hiszen azzal a szaúdi pénz Oroszországba és Kínába vándorolna, és több százezer amerikai munkahely is veszélybe kerülne. Kifejtette: ő és kormányzata kiáll Szaúd-Arábia mellett, és ez a trónörökös melletti kiállást is jelenti. „Ő Szaúd-Arábia vezetője” – fogalmazott és Rijádot nagyon jó szövetségesnek nevezte.
A jemeni háborúról hangsúlyozta: nyitottan áll hozzá, hogy Washington véget vessen az amerikai részvételnek, de – mint mondta – „a tánchoz két ember kell”. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint Iránnak távoznia kell a térségből.
Újraválasztási kampányáról szólva bizakodó hangot ütött meg. Idézte a Rasmussen közvéleménykutató-intézetet, amelynek hétfői adatai szerint 50 százalékos az elfogadottsága. „Ez nagyobb arányú, mint Obamáé volt, jóval nagyobb arányú” – mondta. És hozzátette: „még Bruce Springsteen is azt mondta, hogy nincs senki, aki legyőzhetné Trumpot”.
A pornószínésznőnek ki kell fizetnie Trump perköltségeit
Egy Los Angeles-i szövetségi bíróság kedden Donald Trump perköltségeinek megtérítésére és egy pénzbírság megfizetésére kötelezte Stormy Daniels pornószínésznőt, aki a jó hírnevének megsértése miatt perelte az amerikai elnököt. James Otero szövetségi bíró döntése értelmében a Stormy Daniels néven ismert pornószínésznő köteles megtéríteni Donald Trump 293 ezer dolláros ügyvédi költségeit, és fizetnie kell további 100 ezer dollárt büntetésként, miután a bíróság elutasította a jó hírnév megsértésének megállapítására vonatkozó keresetét.
Donald Trump ügyvédje, Charles Harder ugyan összesen csaknem 780 ezer dollár kártérítést követelt – 389 ezer dollárt az ügyvédi költségek megtérítésére, 389 ezret pedig büntetésként -, az ítélet után azonban elégedettségét hangoztatta, szerinte ez „totális győzelem az elnök számára”.
Stormy Daniels – akinek eredeti neve Stephanie Clifford – az a pornószínésznő, aki azt állította, hogy 2006-ban egyéjszakás kalandja volt Donald Trumppal, és hallgatásáért cserében Trump ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett neki a 2016-os választási kampány idején. A pornószínésznő jó hírneve megsértéséért indított pert, mert Trump még áprilisban egy Twitter-bejegyzésben lófejűnek nevezte őt. A keresetet a szövetségi bíróság elutasította, a bíró érvelése szerint ugyanis a minősítés szó szerint nem vehető „retorikai túlzás”, amely az amerikai politikai és közbeszédben elfogadott.
(MTI)