Mintegy három órával ezelőtt egy palesztin lőfegyverrel támadást hajtott végre a megszállt Rámalláh városától keletre, s ’Ofrá zsidó településtől délre levő Ászáf dombja nevű zsidó előtelepülés melletti stopposfelvevő megállóban várakozó zsidó telepesekre és katonákra. A megállóhoz érkező autóból kiszállt egy férfi, tüzet nyitott a stoppolóban várakozókra, majd az őt a fuvarozó autóssal együtt elmenekült. A kiérkező mentők megállapították két fiatal férfi halálát, míg további két személyt életveszélyes sebesülésekkel szállítottak az izraeli Sá’áréj Cedek kórházba – jelentette elsőként a Divvúáh Risoni izraeli hírportál, majd részletesebben a Jediot Áháronot.
Zoom
A stopposmegálló környéke közvetlenül a támadás után (fotó: AFP)
A megszállt Ciszjordániában az M60-as út Giv’át Ászáf (Ászáf dombja) nevű zsidó előtelepüléshez közeli szakaszán izraeli katonák és zsidó telepesek egy csoportja várakozott az autóstopposok számára kialakított megállóban. Egy elhaladó autó hirtelen lefékezett mellettük, amelyből kiugrott egy palesztin, és lőfegyverből (egyelőre nem tudni, hogy milyen típusúból) tüzet nyitott a várakozókra. Az akció olyan gyorsan zajlott le, hogy a helyszínen várakozó, gépkarabéllyal is rendelkező izraeli katonáknak és a fegyveres zsidó telepeseknek nem volt idejük rálőni a támadóra. A palesztin visszaugrott az autóba és társával – vagy többedmagával – elmenekült a helyszínről.
Zoom
A támadás helyszínére futva megérkeznek a katonák (fotó: Dávid Miháél Kohén)
A rövid időn belül helyszínre érkezett izraeli mentők vérükben fetrengő fiatal embereket találtak a megállóban, illetve annak közvetlen közelében. Az életmentő beavatkozás ellenére a helyszínen megállapították két fiatal férfi halálát, míg másik kettőt igen súlyos, lőtt sebekkel életveszélyes állapotban szállítottak a jeruzsálemi Sá’áréj Cedek kórházba.
Zoom
A támadás helyszínére érkezett egyik mentőautó (fotó: Dávid Miháél Kohén)
Az izraeli megszálló hadsereg csapaterősítést hajtott végre Rámalláh környékén, és nagy erőkkel megkezdte az elmenekült támadók utáni hajszát. A ciszjordániai zsidó telepesek vezetői a mostani fegyveres támadást követően ismét azt követelik a Netanjáhu-kormánytól, hogy a palesztinoknak tiltsák meg az M60-as út használatot, s azon kizárólag a hadsereg és a zsidó telepesek közlekedhessenek. Az izraeli hadsereg közben körülzárta Rámalláh városát, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyét.
El-Kudszi – Kuruc.info
Frissítés: A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom közleményben reagált a megszállt Ciszjordániában zsidó telepesek és izraeli katonák ellen végrehajtott, két halálos és két sebesült áldozatot követelő palesztin támadásra.
Zoom
Rámalláhban tömeg ünnepli a megszállók elleni fegyveres támadást
„A cionista ellenség nyugodtan álmodhat a stabilitásról és biztonságról, de sorainkban még sokan vannak, akik képesek megtámadni az ellenséget, s meghiúsítani az elképzeléseinek megvalósítását. A megszállók a jövőben is belekóstolhatnak a Ciszjordánia ellenállói által előidézett kétségbeesés ízébe”, áll a többi között a palesztin ellenállási szervezet által kiadott közleményben.
Zoom
Édességet osztanak egy libanoni palesztin menekülttáborban
A támadás után a megszálló izraeli hadsereg által hermetikusan körülzárt Rámalláh városban spontán örömünnepléseken tömegek tódultak az utcára, s a zsidó telepesek és katonákat ért fegyveres támadás hírére a palesztin nagyvárosban, a környező kisebb településeken, illetve a libanoni palesztin menekülttáborok közterein, otthonaiban egyesek az ilyen alkalmakkor szokásos módon édességet osztogatnak a járókelőknek.
Zoom
Édességet osztanak egy libanoni menekülttábor otthonában
J. K. – Kuruc.info
2. frissítés: Az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva a Jediot Áháronot című újság honlapja közli, hogy a stopposmegállóban várakozók ellen elkövetett palesztin lőfegyveres támadás két halálos, illetve az életveszélyesen megsebesült áldozata az izraeli hadsereg három harcosa.
Magyarán, a palesztin támadó kimondottam az egyenruhás személyekre tüzelt Ciszjordániában.
J. K. - Kuruc.info