Legalább húsz civil, köztük tizenkét gyerek életét vesztette a kelet-afganisztáni Kunár tartományban egy péntek esti légicsapásban, amely Saríf Mavija, a radikális iszlamista tálibok egyik helyi parancsnoka ellen irányult – közölték helyi tisztségviselők szombaton.
Abdul Latif Fazlij, a kunári tartományi tanács képviselője szerint a péntek esti légitámadás során tizenöten megsebesültek.
Abdul Satar Mirzakval, Kunár kormányzója eközben elmondta, az afgán kormányerők Seltán körzetben végrehajtott műveletében a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat összesen 38 harcosával végeztek, tizenkettőt pedig megsebesítettek. Hozzátette: a halott iszlamisták között négy külföldi is volt, emellett ismeretlen számú civil is megsebesült a csapásban. „Tudjuk, hogy több civil, köztük nők és gyerekek haltak meg, ezért tényfeltáró csoportot küldünk a helyszínre” – mondta Mirzakval.
A kunári kormányzó szerint a művelet Saríf Mavija ellen irányult, aki egyfajta közvetítő szerepet tölt be a tálibok és az al-Kaida között. Egyelőre nem ismeretes, mi lett a sorsa.
A NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű nemzetközi kiképző és tanácsadó missziója szerint ők nem hajtottak végre légicsapást Kunárban. Az amerikai védelmi minisztérium nem reagált megkeresésekre.
Az afgán hadsereg és a kabuli vezetést katonai tanácsadókkal és légierővel támogató Egyesült Államok december eleje óta a szélsőségesek több katonai vezetőjével végezett. A civil áldozatokkal is járó sorozatos légicsapásokban december 2-án életét vesztette az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok Hilmend tartományi vezetője is.
Az ENSZ adatai szerint 313 civil vesztette életét és 336-an sebesültek meg az amerikai és afgán légicsapásokban az idén szeptember végéig, ami 39 százalékkal több halálesetet és sebesülést jelent 2017 azonos időszakához képest. A bombázások áldozatai mintegy nyolc százalékát tették ki az afganisztáni erőszakcselekményekben megölt vagy megsebesült 8050 civil áldozatnak.
(MTI)