A muszlimok vallásuk szerint nem érinthetnek meg ellenkező neműt, ha az nem családtag. A dán kormány viszont ezt elvárná mindenkitől, aki dánná akar válni - írja az Azonnali.
Dánia meg fogja követelni mindenkitől, aki állampolgárságért folyamodik, hogy a honosítási ceremónia keretein belül fogjon kezet egy ellenkező nemű személlyel – írja a New York Times. A törvénynek, amelyet csütörtökön fogadtak el, erős a visszhangja, főleg azoknak a városvezetőknek a körében, akiknek ezeket a ceremóniákat le kell vezényelni.
Sokan ugyanis úgy vélik, hogy maga a ceremónia is teljesen szimbolikus, és az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki jó dán állampolgár lesz-e, vagy sem.
Zoom
Martin Henriksent a For Frihed (a dán PEGIDA) mozgalom tagjai a burkatörvény miatti elismerésük jeléül egy képregénnyel lepték meg (fotó: Bax Lindhardt/AFP/Getty Images)
Dánia nincs egyedül a kezdeményezéssel, Svájcban és Franciaországban is nemrég voltak esetek, amikor megtagadták muszlimoktól az állampolgárságot, mert nem voltak hajlandóak kezet fogni hivatalos személyiségekkel.
„Ha Dániába jössz, és nem fogsz kezet a dánokkal, holott ez itt megszokott, akkor az tiszteletlenség, és ha ennyit nem tudsz megtenni, akkor semmi okod nincs dánná válni” – mondta a törvény kapcsán Martin Henriksen, aki a szélsőjobboldali Néppárt szóvivője. (Ebből a mondatból már ki is derült, hogy miért is jár a szövegbe az Azonnali fordítása során belekeveredett szélsőjobboldali minősítés a dán nácifasisztáknak - a szerk.)
Szerinte a január elsejétől életbe lépő törvény a régóta tartó muszlim bevándorlás miatt volt szükséges. Az országnak van amúgy egy integrációért (valamint bevándorlásért és lakhatásért - a szerk.)  felelős minisztere is, Inger Stojberg, aki azt írta a Facebook-oldalára, hogy a kézfogás „egy látható jele annak, hogy Dániát a szívedbe fogadtad”.
Zoom
Inger Stojberg bevándorlásügyi miniszter asszonyt itt éppen náculás közben kapták lencsevégre (fotó: Getty)
Néhány muszlim és zsidó vallási csoportban ugyanakkor tilos, hogy valaki ellenkező nemű embert megérintsen, ha az illető nem a családtagja. (Szegények dán állampolgárság nélkül nem is tudnak létezni a bolygón... - a szerk.)
A kézfogásos törvény (amelyben benne van az is, hogy nem szabad csalni, például kesztyű viselésével) nem az egyetlen, amivel kapcsolatban felmerült a bevándorlóellenesség kritikaként az utóbbi időben. Például egy kis szigeten terveznek elkülöníteni egyes bevándorlókat, nyáron pedig megtiltották a muszlim nőknek, hogy közterületen arcukat eltakaró ruhadarabokat viseljenek.
Ezek persze valóban többnyire szimbolikus dolgok, de 2015-ben például már megvágták a menedekkérelmek benyújtóinak addig járó összegeket is, 2016-ban pedig elfogadtak egy törvényt, amely értelmében a menedékkérők javait le lehet foglalni, és értékesíteni lehet ezeket, hogy ebből fedezzék a hatóságok a Dániában tartózkodásukat.
Zoom
Stojberget 2015 decemberében egy kevésbé hízelgő karikatúrával tisztelték meg: a karácsonyfáján halott menedékkérő lóg díszként (fotó: Anne-Marie Steen Petersen / Politiken)
A kézfogásos törvény megszavazói azt mondják, ezzel ugyan kevés állampolgárjelöltet fognak eltántorítani, de erőteljes üzenetet küldenek legalább a muszlimoknak.
Sok polgármester háborog azonban, mondván, nincs ínyükre, hogy testi kontaktust erőltessenek két emberre, inkább úgy oldanák meg a helyzetet, hogy minden állampolgári eskün jelen lehetne mindkét nemből egy hivatalos személy.
A kormány az mondja, ha az önkormányzatok nem fogják alkalmazni a törvényt, akkor pénzbírságra számíthatnak.
Kapcsolódó: