2018 novemberének végén a kínai génkutató, Csienkuj He bejelentette, vezetésével példátlan kísérletet hajtottak végre, amikor génszerkesztésen átesett gyermekeket hoztak világra. A hír hatalmas botrányt váltott ki a tudományos világban, az eset kapcsán vizsgálatot indítottak.
Csienkuj He 2018 decemberében nyomtalanul eltűnt, sajtóértesülések szerint a kutatók letartóztatták – írja a BGR. A szakértő jelenleg őrizetben várhatja, hogy milyen ítéletet is hoznak az ügyében. Amennyiben tettét különösen súlyosnak ítélik, akár ki is végezhetik.
A kutató kollégáival olyan génmódosítást hajtott végre az embriókon, amellyel a HIV-vel szembeni ellenállásukat akarták növelni. He szerint két gyermek született a kísérlet végén, az egyikükben pedig valóban sikerült kialakítani a védelmet. Az efféle génszerkesztéseket a legtöbb országban, így Kínában is tiltják.
A kínai szakértők annak ellenére hajtották végre a kísérletet, hogy jól tudták, milyen következményekkel járhat. He kollégái a közelmúltban arról beszéltek, hogy csoportjuk vezetőjét akár vesztegetéssel és korrupcióval is megvádolhatják, a vizsgálat előrehaladtával pedig további kutatókat is meggyanúsíthatnak. He egyébként a génszerkesztés bejelentése óta több halálos fenyegetést is kapott.
Azt egyelőre nem tudni, hogy az eset kapcsán a nyomozás meddig tart majd, illetve hogy mikor születik ítélet a szakértő ügyében.
(24.hu)