Elhagyta Pekinget szerdán a Kim Dzsong Unt szállító különvonat, miután az észak-koreai vezető befejezte tárgyalásait Hszi Csin-ping kínai államfővel, akivel feltételezhetően áttekintette a Donald Trump amerikai elnökkel tervezett újabb csúcstalálkozójának előkészítését.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim helyi idő szerint csütörtök hajnalban érkezik haza az észak-koreai fővárosba. Kim Dzsong Un – felesége társaságában – kedden érkezett Pekingbe, s még kedden egyórás tanácskozást folytatott a kínai elnökkel, aki azt követően fogadást adott az észak-koreai vezető tiszteletére. Kim éppen aznap ünnepelte 35. születésnapját.
A phenjani delegáció tagja volt Ri Jong Ho külügyminiszter és Kim Jong Csol, az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris témájú megbeszélésekért felelős főtárgyaló is. Hazaindulása előtt Kim Dzsong Un látogatást tett egy pekingi gyógyszeripari vállalatnál, majd Hszi Csin-pinggel ebédelt, mielőtt elindult volna a pályaudvarra. A két vezető megbeszéléseiről a felek nem közöltek részleteket.
Ez volt a negyedik alkalom, hogy Kim Dzsong Un Kínába látogatott. Feltételezések szerint az amerikai elnökkel tartandó második csúcstalálkozót készíthették elő, amelyre talán már az év elején sort kerítenek. Az első tavaly júniusban volt Szingapúrban. A második fő témája is az lehet, mint az elsőé, hogy Észak-Korea az ellene érvényben lévő nemzetközi szankciók feloldása fejében számolja fel atom- és rakétaprogramját.
Donald Trump nemrég úgy fogalmazott: „a nem túl távoli jövőben” valószínűleg bejelentik, hol tartják meg következő személyes találkozóját a phenjani vezetővel.
(MTI)